Language

Saturday, November 30, 2019

PANINI'S PREMIER LEAGUE FOOTBALL 2003

-naslovnica albuma

Prije nekoliko mjesci sve ljubitelje Panini sličica i engleske lige dočekala je sjajna vijesti. Panini se vraća u Englesku točnije Premier Ligu. Kao što smo već mogli naučiti Panini se u Britaniji pojavio 70-ih godina, a prvi album posvećen tamošnjem prvenstvu (zajedno s škotskim) je bio Football 78. Sve do 1993. talijanska kompanija je izdvala albume za najveći rang engleskog nogometa kada su izgubili prava od netom osnovane kompanije Merlin. Nakon velikog početnog uspjeha Merlin je kupljen od strane Toppsa čime je američka kompanija postala zadužena za albume Premier Lige. Kvaliteta njihovih albuma je s vremenom opala iz razloga što su prednost dali karticama koje su postajale popularnije. Koliko je opala kvaliteta albuma engleske lige govori i činjenica kako je Topps za prošlosezonsko izdanje imao samo 10 sličica igrača po klubu. Zaista nevjerojatno. Za mnoge najbolja liga na svijetu zaslužuje najbolje čak i kada su sličice u pitanju. Srećom od ove sezone Panini se vraća kao službeni izdavač sličica i kartica.

Kroz povijest imamo nekoliko rijetkih Panini albuma. Tu naravno ubrajamo prvi Calciatori album te prvi album Svjetskog prvenstva iz 1970. Ti albumi spadaju u domenu rjeđih ali i vrlo skupih albuma jer su prvi Panini albumi tzv. rookie. U grupu rijetkih albuma pripada i „Panini's Football 2003“. Kako je moguće da album iz 2003. može spadati u domenu rijetkih? Odgovor kroz sljedećih nekoliko crtica. Kroz povijest je bilo još rijetkih albuma ali o tome u nekim drugim pričama.

Kao što sam već spomenuo gore Panini je prestao sa izdavanjem albuma engleskog prvenstva 1993. Međutim i nakon toga su izdali nekoliko albuma sa igračima engleskog prvenstva pod nazivom Superplayers. Ukupno tri albuma u razdoblju od 1996. do 1998. Igrači na sličicama su bili u trenirkama ili dresovima/majicama gdje se nije vidio službeni grb kluba. U sezoni 2002/03 Panini opet pokušava sa albumom engleskog prvenstva ali ovog puta bez puno sreće. Uz igrače engleskih klubova sadrži i sličice svjetskih zvijezda. Panini je učinio sve da se taj album provuče ispod radara uz natpis unofficial (neslužbeni) u donjem desnom kutu. Sličice igrača su većinom dizajnirane u profilnom obliku ali su koristili slike sa utakmica (tzv. in play oblik). Službeni izdavači albuma uvijek imaju pravo na službene fotografije kluba koje oni rade tokom photosessiona. Za razliku od prethodna tri albuma Panini je ovog puta koristio slike igrača u službenim dresovima za koje je prava imao samo Topps/Merlin. „Neslužbenii“ album iz 2003 skinut je s polica nakon samo četiri dana zbog pravne tužbe od strane Merlina/Toppsa.

Slučaj je temeljen na sljedećim činjenicama:
FA Permier Liga i klubovi Premier Lige su dali Toppsu ekskluzivnu lincencu za proizvodnju albuma sa sličicama. Topps je jedini imao jednokratno pravo na fotografiranje igrača i izradu albuma. Premier Liga i njeni klubovi su vlasnici autorskih prava na dizajnirane značke i grbove. Panini je izdao album sa sličicama igrača koji sadrže značajan dio tih znački i grbova. Premier Liga, nogometni klubovi i Topps su zatražili sudski nalog za zaustavljanje Paninijeve povrede autorskih prava. U svojoj obrani, Panini je tvrdio da su grbovi na fotografijama „slučajni“ i da time ima obranu prema članku 31. Zakona o autorskim pravima i dizajnu iz 1988. Sudac visokog suda je rekao kako je „slučajno“ značilo „neformalno, nebitno, podređeno ili samo pozadina.“ U ovome slučaju uključivanje je i bilo i više nego slučajno, jer bez grbova Panini ne bi imao potpunu sliku za izdavanje. Sukladno tome je izdana sudska zabrana kojom se zaustavlja prodaja albuma.


-sličice igrača

Album je danas nevjerojatno rijedak i teško ga je pronaći u prodaji. Kao što smo znamo ponuda i potražnja određuje cijenu mnogih stvari tako i ovog albuma. Potražnja možda i nije velika ali je ponuda jako mala i bilo što se pojavi na internet aukcijama (ebay, amazon...) vezano za tu kolekciju vrlo brzo nestane. Cijena praznog albuma može doseći i 1100 eura (ebay). Jedan paketić je otišao za nekih 50 eura. Prijatelj te veliki kolekcionar sličica iz Francuske mi je rekao da nikada nije vidio da netko prodaje pun album (ili album sa kompletnim setom) te nadodaje da vjerojatno nikada ni nećemo. Najveći svjetski kolekcionar sličica nogometaša Gianni Bellini, naravno, posjeduje i ovaj album. S obzirom na sve teško je odrediti vrijednost ovog albuma. Ako je netko spreman platiti i 5000 eura... Koliko je album rijedak govori i činjenica da popularne internet stranice koje se bave izradom popisa sličica (checkliste) za pojedine albume nemaju ni to kompletirano.  
Tko je u ta četiri dana kupio što više boxeva, paketića i albuma danas je bogat čovjek. Te pravi sretnik.  

-kesica / paketić

1 comment :