Language

Wednesday, May 22, 2019

SAŠA ILIĆ- KAPETAN


Saša Ilić, sada već bivši igrač nogometnog kluba Partizan objesio je kopačke o klin. Od nogometa se oprostio sa 41 godinom i 5 mjeseci na leđima. Otišao je u sasvim sigurno zasluženu mirovinu. U posljednjem ovosezonskom meču srpske Superlige igru je napustio u 80. minuti uz aplauze, vatromet i pjesmu cijelog stadiona. Oproštaj kakav je i zaslužio legendarni kapetan Partizana. 2019. Saša je zauvijek otišao u legendu.

Iako nisam navijač kluba iz Beograda ovime sam htio dati svoj mali obol jednoj velikoj karijeri kakvu je imao popularni Sale. Za vrijeme Jugoslavije bilo je normalno da jedan nogometaš provede u istome klubu 10-ak godina međutim danas je to prava rijetkost posebno što se tiče EX-YU prostora. Ilić je za Crno-Bele ukupno igrao u nevjerojatnih 19 natjecateljskih sezona u kojima je porušio mnoge rekorde.

Saša se rodio 1977. godine u Požarevcu. Još kao dijete se doselio sa roditeljima u Beograd gdje je počeo igrati nogomet u mlađim kategorijama BSK-a. Uskoro je preselio u Partizan. Tada tek mladi dječak, a danas, nakon završetka igračke karijere, jedna od najvećih legendi Partizana. U punom smislu te riječi. Prošao je sve kategorije, a svoj debi je dočekao 1996. godine u prvenstvenoj utakmici protiv Borca u Čačku. Da nije bilo Ilićevog debija utakmica bi svakako bila upamćena po rezultatu od 10-0.  Bila mu je to jedina utakmica te sezone. Već sljedeće sezone Ilić se afirmirao te postao regularan prvotimac Partizana. U narednim godinama momčad Partizana se nije mogla zamisliti bez ovog momka s brojem 22 na leđima. Igrao je na poziciji centralnog veznog i poznat je po svojim loptama s očima, vrlo dobar asistent ali i kao strijelac iz drugog plana. U svom prvom periodu provedenom igrajući za Parni Valjak je osvojio pet titula prvaka te dva kupa. Posebno se pamti finale kupa 2001. gdje je Ilić svojim golom donio naslov protiv Crvene Zvezde na njihovom stadionu. U sezoni 2003/04 Partizan je prvi puta, zajedno s Ilićem, nastupio u grupnoj fazi Lige prvaka. Drugi dio te sezone je bio na posudbi u španjolskoj Celti. Po završetku posudbe se vraća u Partizan, a u ljeto 2005. potpisuje za Galatasaray. Osim za Turke, prije povratka u Beograd, je igrao u Red Bullu iz Salzburga gdje je otišao na nagovor Matthausa te grčkoj Larissi. U siječnju 2010. se vraća u Partizan gdje ostaje do kraja karijere. Do oproštaja sa zelenog terena je sudjelovao u još šest titula prvaka te četiri kupa. U njegovoj drugoj povratničkoj sezoni Partizan je još jednom izborio nastup u grupama Lige prvaka.

Ukupno je za Crno-bele odigrao 875 utakmica te pritom postigao 240 golova što ga čini apsolutnim rekorderom u njihovoj povijesti. Brojke koje će teško itko ikada nadmašiti. Time je Sale igrač sa najviše nastupa i golova kada su u pitanju samo prvenstvene utakmice, najviše golova u UEFA-inim natjecanjima (zajedno sa Cleom)... Osim što je igrač sa najviše nastupa i golova osvojio je i najviše trofeja te ja najviše aktivno igrao nogomet na ovim prostorima. Klub je njemu u čast umirovio dres s brojem 22. 

Predstavljao je i reprezentaciju za koju je nastupio samo 37 puta te pritom postigao 4 gola. Bio je dio tima koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2006. 

Međutim neće Ilić biti upamćen samo po nastupima i golovima već i onoj ljudskoj strani. U vrijeme kada mnogi nogometaši jedva dočekaju prvu priliku da za novcem odu van Saša je ostao vjeran jednom klubu. Pravi je primjer lojalnosti. Igrao je čak i onda kada se klub nije najbolje odnosio prema njemu. Jednako kao i na terenu takav je bio i van njega. Saša Ilić je pravi primjer istinskih i životnih vrijednosti. Veličina samo takva. "Jedan je Ilić kapiten." 

Na slikama ispod možete vidjeti presjek Ilićeve karijere u dresu Partizana kroz svaku od sezona. Zahvaljujem se Crno-beloj nostalgiji na pomoći prilikom pisanja teksta te u pronalaženju slika za svaku od pojedinih sezona. 


Razdoblje od 1996/97 do 2004/05
Saša Ilić Partizan Beograd sličica album Yu prvenstvo 1998/99
Saša Ilić Partizan Beograd album sličica Fudbaleri 02/03
Saša Ilić Partizan Beograd album sličica Liga Šampiona 2003/04
Saša Ilić Partizan Beograd sličica album Za titule za Partizan

Razdoblje od 2009/10 do 2018/19
Saša Ilić Partizan Beograd Panini sličica 2010/11
Saša Ilić Partizan Beograd 2013/14 album sličica Za titule za Partizan



Kao što spomenuh gore Sale je, osim za Partizan nastupao i za Celtu, Galatasaray, RB Salzburg i Larissu, a predstavljao je i SiCG na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006.

Celta 2003/04: Otišao je na posudbu u proljetnom dijelu sezone. Ukupno je nastupio u 13 utakmica te zabio 1 gol.

Galatasaray 2005/06

SiCG 2006

Galatasaray 2006/07: U turskom klubu se zadržao dvije sezone. Odigrao je 76 utakmica u kojima je postigao 25 zgoditaka, a s klubom je nastupao i u Ligi prvaka.

Red Bull Salzburg 2007/08: U ljeto 2007. stiže u Austriju gdje je potpisao trogodišnji ugovor sa RB Salzburgom ali je u klubu odigrao samo jednu kompletnu sezone dok je drugu proveo na posudbi u grčkoj,a u trećoj se vratio u svoj matični klub.

Red Bull Salzburg 2008/09

Larissa 2008/09: 18 utakmica, 1 gol

Red Bull Salzburg 2009/10: Ukupno 42 nastupa u kojima je zabio 10 zgoditaka

Kompletna karijera Saše Ilića:

No comments :

Post a Comment