Language

Saturday, May 4, 2019

KEVIN KEEGAN I PROBLEM MANJKA ODREĐENIH SLIČICA


Svake četiri godine u cijelom svijetu kreće Paninimanija za sakupljanjem sličica najboljih momčadi i igrača koji nastupaju na svjetskom prvenstvu. Naravno postoje i razne druge Panini kolekcije međutim albumi SP-a su oni koji se najviše sakupljaju te donose najveću zaradu za talijanskog izdavača. Možemo reći da su svi kolekcionari jednaki međutim neke sličice su jednakije od drugih tj. printane su u manjim količinama. Nitko vas ne može uvjeriti da su sve sličice printane u jednakim količinama posebno kada su zlatne u pitanju. U posljednje vrijeme smo mogli tome svjedočiti prilikom sakupljanja Paninijevog albuma za prvenstvo u Rusiji 2018. Manjak zlatnih (ili kako god ih nazivali) se itekako osjetio, a oni koji su bili među sretnicima da neku od njih dobiju dva ili više puta često su ih mijenjali za drugu zlatnu sličicu ili tražili više “običnih“ za tu jednu što često dovodi i do ljudske pohlepe. Manjak određenih sličica se posebno odnosi na popularne albume poput svjetskog ili europskog prvenstva. S druge strane imamo i manje kolekcije poput “Road to“ albuma koje možete popuniti kupnjom samo jednog do dva boxa čime vas izdavači žele i dalje zadržati “u igri“. Problem je to koji postoji duže vrijeme, a koji je mnoge albume ostavio nepopunjene te su na svoj potpuni sjaj trebali čekati i 20-ak godina kada su kolekcionari preko interneta nabavili posljednju sličicu.  Često su i na račun izdavača stizale optužbe od strane roditelja kako njihovo dijete sakuplja određenu kolekciju, a ne može dobiti pojedinog igrača ili neku drugu sličicu. Roditelji su ih optuživali kako određene sličice namjerno drže u “manjku“. Bilo kako bilo izdavači albuma će vas uvijek uvjeravati da su sve sličice printane u jednakim količinama. Napominjući kako neke poznatije igrače sakupljači lijepe po raznim drugim mjestima poput zidova u sobi, školskih bilježnica...
-Tekst iz albuma Espana 82 gdje Panini garantira kako su sve sličice printane u jednakim količinama


Legenda engleskog nogometa Kevin Keegan je krasio mnoge sličice tokom 70-ih i početkom 80-ih. Međutim i on je bio među skepticima u vrijeme dok je radio kao menadžer Newcastla tokom 90-ih. U to vrijeme posebno problematičan za njegove kćeri je bio jedan od igrača koji je kasnije potpisao za njegov klub.
Mark Hiller koji je u to vrijeme bio član Merlina, novog službenog izdavača sličica engleske Premier Lige, sjeća se jednog događaja tokom sportske večeri u Rushed and Diamonds FC.  Bio je gost za stolom, a pored njega je sjedio Kevin Keegan, vlasnik te Phil Neal, također bivši nogometaš te Kevinov suigrač. Keegan je u to vrijeme radio kao menadžer Newcastle Uniteda, a njegove kćeri su bile kolekcionarke Merlinovih albuma engleske lige.
-Sličica Keegana iz Merlinovog albuma Premier Lige 1995/96


Kevin ga je upitao čime se bavi na što je Mark odgovorio da radi za kompaniju koja se bavi proizvodnjom sličica. "Nije valja Premier Liga", upitao je. "Da", odgovara Mark. Onda mi reci zašto se ne može dobiti sličica Alana Shearera. Nemoguće je dobiti njegove sličice jer ih ne proizvodite, jesam li u pravu?
Mark se nasmijao na to te je ostatak večeri proveo uvjeravajući ga da su sve sličice printane u jednakim količinama te da je problem u tome što je Shearer jedan od poznatijih nogometaša pa sakupljači često sačuvaju duple sličice ili ih zalijepe na školske knjige odnosno na neka druga mjesta. Pošto su Keeganove kćeri sakupljale sličice Mark mu je predložio da mu pošalju popis sličica koje im nedostaju te da će ih im on poslati.
-Alan Shearer u dresu Blackburna


Tri dana kasnije stiže pismo sa dugačkim popisom nedostajućih sličica. Nakon što su sličice stigle na adresu stiže poziv zahvale: "To je bilo stvarno lijepo od tebe, nisam mislio da ćemo ih ikada vidjeti. Dođi u Newcastle, moj si gost na utakmici."

Alan Shearer koji je u to vrijeme bio igrač Blackburna kasnije je potpisao za Keeganov Newcastle. Ako ga ne možeš dobiti u sličicama jednostavno ga dovedi u svoj klub.
-Keegan i Shearer u sezoni 1996/97 

Pišući ovaj tekst sam shvatio da je Merlin koristio istu Keeganovu sliku na obje sličice (sezone 1995/96 i 1996/97). Jedina razlika je što na prvoj imamo originalnu pozadinu što možete vidjeti ispod.

No comments :

Post a Comment