Language

Thursday, March 21, 2019

LOTHAR MATTHAUS- PRESJEK KARIJERE KROZ SLIČICE

"To je bilo nevjerojatno. Svjetski ste prvak za ostatak života i često vas podsjećaju na to. Možete osvojiti puno trofeja u karijeri, ali naslov svjetskog prvaka je iznad svih njih. Svaki nogometaš sanja o osvajanju svjetskog prvenstva, a ja sam bio jedan od nekolicine koji je podigao trofej kao kapetan. Bilo je puno svijetlih trenutaka u mojoj karijeri, ali osvajanje svjetskog prvenstva sve nadjačava, posebno jer se to dogodilo u zemlji koja je u to vrijeme imala najjaču ligu na svijetu."

Lothar Matthaus, legenda njemačkog, a i svjetskog nogometa. Igrao je na poziciji veznog igrača, a kasnije i kao obrambeni igrač. Često bi popunjavao i upražnjeno mjesto u momčadi zbog čega su ga treneri obožavali. Smatra se za jednog od najboljih veznih igrača u povijesti nogometa te je poznat po svojim odličnim pasovima, pravovremenom zaustavljanju protivničkih nogometaša te kao jedan odličan strijelac.  Nastupio je čak 150 puta za Njemačku reprezentaciju od čega je 25 utakmica odigrao na svjetskim prvenstvima po čemu je rekorder. Osvajač je brojnih trofeja kako na reprezntativnom tako i na klupskom nivou. Najveći dio svoje karijere je proveo u minhenskom Bayernu. Profesionalnu karijeru je počeo u Borussiji Monchengladbach. Proveo je četiri vrlo uspješne sezone u Interu, a karijeru je završio u Metro Starsu. Koliko je bio veliki igrač govori i činjenica da je prvi odnosno posljednji nastup za reprezentaciju imao u razmaku od 20 godina. Mnogi nogometaši mogu samo sanjati toliku klupsku karijeru, a kamoli internacionalnu. Po završetku igračke, započeo je trenersku karijeru ali ni probližno uspješu kakvu je ostvario kao igrač. 

DETALJAN OPIS MATTHAUSOVE KARIJERE:

1978/79 Herzogenaurach: Rodio se u Erlangenu (Bavarska) u Zapadnoj Njemačkoj. U dobi od devet godina je počeo igrati za lokalni klub Herzogenaurach. Seniorsku karijeru je započeo u spomenutom klubu u amaterskoj ligi Bavarske u sezoni 1978/79. Te godine je zabio nevjerojatan 21 gol.

1979/80 Borussia Monchengladbach (Americana): 1979. odlazi u njemačkog bundesligaša Borussiju Monchengladbach. Odmah po dolasku u klub se nametnuo kao jedan od glavnih igrača i u svojoj prvoj sezoni odigrao 41 utakmicu. S klubom je igrao u finalu Kupa UEFE gdje su izgubili od Eintracht Frankfurta.

EURO 1980 Zapadna Njemačka: Dobre igre u prvoj profesionalnoj navele su tadašnjeg izbornika Juppa Derwalla da ga pozove na europsko prvenstvo. Na tom natjecanju je i ostvario svoj debi za nacionalnu vrstu ušavši u igru protiv Nizozemske. Njemačka je u konačnici i osvojila naslov prvaka što je bio prvi veliki trofej za Mathausa.

1980/81 Borussia Monchengladbach (Panini): Nastavio je sa dobrim igrama i u idućoj sezoni.

1981/82 Borussia Monchengladbach (Panini)

Svjetsko prvenstvo 1982 Zapadna Njemačka (Panini): Drugo veliko natjecanje za još uvijek mlađahnog Matthausa. U Španjolskoj, gdje je Njemačka stigla do finala, odigrao je samo dvije utakmice. U finalu je bolja bila Italija.

1982/83 Borussia Monchengladbach (Panini)

1983/84 Borussia Monchengladbach (Panini): Posljednja sezona u Borussiji. Odigrali su vrlo dobru sezonu i završili treći u prvenstvu te su dogurali do finala kupa gdje su igrali protiv Bayerna. U međuvremenu je Matthaus potpisao za Bayern. Ugovor koji je važio od iduće sezone. Tako su se u finalu kupa stali bivši i novi klub njemačkog veznjaka. Regularni dio susreta je završio 1:1, a Matthaus je bio jedan od dvojice koji su promašili prilikom raspucavanja penala. Bayern je tako osvojio DFB Pokal te na taj način ostavio Matthausa bez trofeja u razdoblju provedenom u klubu iz Monchengladbacha. U klubu je ukupno proveo pet sezona odigravši točno 200 utakmica te postigao 51 gol.

EURO 1984 Zapadna Njemačka (Panini): Branitelji naslova iz 1980. su svoj put završili u grupnoj fazi. Tokom turnira je zaradio kaznu od 1000 njemačkih maraka iz razloga što se sa bivšim suigračem iz Borussije iskrao te otišao u restoran. Time je postao prvi igrač koji je kažnjen od strane DFB-a.

1984/85 Bayern Munchen (Panini): 2,4 milijuna njemačkih maraka je vrijedio transfer u Bayern. Prva od mnogih sezona u dresu najvećeg njemačkog kluba. Očekivanja od njega su bila velika. Klub je napustio Rummenigge te Breitner sezonu prije stoga se očekivalo od Matthausa da upotpuni prazninu u veznom redu. Odmah po dolasku je opravdao sva očekivanja. Zabio je, za jednog veznjaka, sjajnih 17 golova. S dolaskom u Bayern došli su i trofeji. Svojim sjajnim igrama ih je odveo do naslova prvaka Njemačke što je ujedno i prvi njegov trofej na klupskoj razini.

1985/86 Bayern Munchen (Panini): Berba trofeja se nastavila i u novoj sezoni. Bayern je osvojio dvostruku krunu.

Svjetsko prvenstvo 1986 Zapadna Njemačka (Panini): Novi izbornik reprezentacije je Franz Beckenbauer koji je Lothara postavio za jednog od najvažnijih igrača u nacionalnom timu što je i bilo za očekivati s obzirom na igre u Bayernu. U Meksiku 1986. je držao vezni red zajedno s iskusnim Felixom Magathom. U prvoj nokaut rundi protiv Maroka je zabio pobjednički gol iz slobodnjaka s 30 metara dvije minute prije kraja. Njemačka je kao i prije četiri godine došla do finala te su opet završili kao vice-prvaci. Ovog puta su izgubili od Maradonine Argentine. Dva svjetska prvenstva i dva izgubljena finala.  Hoće li biti treća sreća za Lothara?

1986/87 Bayern Munchen (Panini): Hattrick! Bayern, otkako je doveo Matthausa osvaja svoju treći titulu u nizu. Bayern je igrao i u finalu europskog kupa gdje su nesretno izgubili s 2 naprema 1 od Porta.

1987/88 Bayern Munchen (Panini): Jedini trofej koji je Bayern osvojio te sezone je superkup. U prvenstvu su ostali nekoliko bodova kratki za Werderom.

EURO 1988 Zapadna Njemačka (Panini): Godinu prije Matthaus postaje kapetanom reprezentacije. Zapadna Njemačka je na domaćem terenu dogurala do polufinala gdje su izgubili od budućeg prvaka Nizozemske. Realiziranim penalom Lothar je doveo Njemačku u vodstvo međutim Koeman i van Basten okreću rezultat u korist Oranja.

1988/89 Inter (Panini): Još tokom proljeća 1988. Matthaus je najavio kako je kompletirao transfer u Inter u vrijednosti od 8,4 milijuna njemačkih maraka. Tamo je otišao zajedno sa Andreasom Brehmeom. Pod trenerskom palicom Giovannija Trapattonija se još više razvio kao igrač te kao vođa. U to vrijeme talijanska liga je bila najbolja na svijetu. Tamo je igrao protiv većine najboljih igrača uključujući i Diega Maradonu. U njegovoj prvoj sezoni u Italiji, Inter je osvojio Scudetto nakon 9 godina posta. Matthaus je dao svoj doprinos sa odigrane 32 utakmice te postignutih devet golova.

1989/90 Inter (Panini): U ljeto 1989. im se pridružuje još jedan Nijemac. Iz Stuttgarta je stigao Jurgen Klinsmann. Jedini osvojeni trofej iz te sezone im je talijanski superkup. U prvenstvu su završili treći, iza Napolija i Milana. Koliko je talijanska Serie A, tada, bila jaka govori i podatak da se čak šest klubova naguralo u razmaku od svega 10 bodova razlike.

Svjetsko prvenstvo 1990 Zapadna Njemačka (Panini): Kako što je već gore spomenuto Matthaus je u ljeto 1990., kao kapetan, odveo Njemačku do naslova svjetskog prvaka, kako sam kaže za njega najvrjedniji trofej u karijeri. Prvenstvo je odigrano na njemu već poznatim terenima odnosno u Italiji. I sam je kasnije rekao kako je igranje svjetskog u Italiji za njega bilo kao kod kuće. Lothar je dirigirao veznim redom i zabio ukupno četiri gola. Dva gola je zabio na otvaranju protiv Jugoslavije, još jedan je dodao u grupi protiv UAE-a, a posljednji je zabio u četvrtfinalu za pobjedu protiv Čehoslovačke. Prije Čehoslovaka su izbacili Nizozemce te im na taj način barem malo vratili za poraz na EURO-u dvije godine ranije. U polufinalu su boljim izvođenjem penala izbacili Engleze. Matthaus je uspješno realizirao svoj penal. U finalu nas je čekala repriza od prije četiri godine. Matthaus i društvo protiv Maradone i njegove kompanije. Dva velika rivala iz talijanske Serie A. Repriza finala prošlog SP-a je ovoga puta završila s drugačijim ishodom. Andreas Brehme je realizirao penal dosuđen u 85. minuti susreta. Matthaus je bio kapetan, a i inače je izvodio penale. Ovoga nije iz razloga jer je imao problema s kopačkama te je na poluvremenu morao obući potpuno nove kopačke. Iz tog razloga ga je bilo strah ali je želio da izvođač bude njegov cimer i suigrač iz Intera, Brehme. Njemačkoj je ovo bio treći naslov na Mundijalima.

1990/91 Inter (Panini): 1990. je bila sjajna godina na Matthausa. Osvojio je nekoliko individualnih nagrada za najboljeg igrača te godine/sezone uključujući i Ballon d'Or France Footballa. Nakon osvajanja svjetskog prvenstva došlo je vrijeme i za prvi UEFA trofej na klupskoj razini. S Interom je osvojio Kup UEFA. Na putu do finala Inter je eliminirao i beogradski Partizan, klub koji će kasnije obilježiti Matthausovu trenersku karijeru. U dvomeču s Partizanom je zabio dva gola. U finalu su igrali protiv rimske vučice. Inter je slavio ukupnim rezultatom sa 2-1. U to vrijeme se finale Kupa UEFE igralo na dvije utakmice. Matthaus je zabio jedan gol, a ukupno ih je zabio 6 tokom cijelog natjecanja. 


1991/92 Inter (Panini): Svoju posljednju sezonu u milanskom klubu Lothar nije okrunio trofejom. Postojale su glasine o transferu u Juventus ali je torinski klub odustao zbog ozljede koju je zaradio u travnju. Ozljeda križnih ligamenata ga je natjerala da otkaže nastup na EURO-u 1992. Nakon ponude od 4,2 milijuna njemačkih maraka, u kolovozu 1992., Inter je pustio njemačkog reprezentativca da se vrati u Bayern. Uvjet za to je bila potpisana suglasnost kako u budućnosti neće zaigrati ni za jedan drugi klub u Italiji. Ukupno je za crno-plave odigrao nešto više od 150 utakmica.


EURO 1992 Njemačka: Ujedinjena Njemačka je bez svog kapetana dogurala do finala gdje su izgubili od senzacije tog EURO-a, Danske.


1992/93 Bayern Munchen (Panini): Nogometnim terenima se vratio u rujnu iste godine. Bayern je u prvenstvu završio drugi iza Werdera.


1993/94 Bayern Munchen (Panini): Matthaus je s Bayernom osvojio prvi naslov Njemačke nakon povratka. Počeo je igrati na poziciji libera.


Svjetsko prvenstvo 1994 Njemačka (Panini): Njemačka nije uspjela obraniti naslov od prije četiri godine. Izgubili su u četvrtfinalu od Bugarske. Matthaus je doveo u vodstvo svoju reprezentaciju golom iz penala. Stoichkov i Letchkov zabijaju za preokret Bugarske. 


1994/95 Bayern Munchen (Panini): Razočaravajuća sezona za Njemačkog diva. Završili su tek šesti u prvenstvu, a najviše tome je kumovala Matthausova ozljeda ahilove tetive.


1995/96 Bayern Munchen (Panini): Vratio se krajem 1995., a mnogi su sumnjali da li će sa 34 na leđima igrati kao nekada. Međutim nastavio je s dobrim igrama te je Bayern dogurao do finala Kupa UEFE ponajviše zahvaljujući golovima Jurgena Klinsmana. U finalu su se sastali sa francuskim Bordeauxom. Slavili su ukupnim rezultatom od 5-1. Matthaus ih je u obje finalne utakmice predvodio kao kapetan. 


1996/97 Bayern Munchen (Panini): Matthaus se nikada nije službeno oprostio od reprezentativnog dresa ali nije bio na spisku igrača za europsko prvenstvo u Engleskoj gdje je Njemačka otišla do samog kraja. Bayern je te sezone osvojio novu titulu prvaka Njemačke.


1997/98 Bayern Munchen (Panini): Sezona u kojoj je Bayern osvojio superkup i kup.


Svjetsko prvenstvo 1998 Njemačka (Panini): Nakon odlaska u reprezentativnu mirovinu Matthiasa Sammera i kampanje novinskog magazina Bilda, Berti Vogts je vratio Matthausa u nacionalnu vrstu. Bio je to povratak nakon gotovo četiri godine izbivanja. U dobi od 37 godine je sudjelovao na svjetskoj smotri u Francuskoj. To mu je bilo peto ali i posljednje svjetsko prvenstvo. Odigrao je četiri utakmice te došao do ukupne brojke od 25 utakmica na mundijalima po čemu je rekorder. Njemačka je u četvrtfinalu poražena od Hrvatske.  


1998/99 Bayern Munchen (Panini): Iako već u poodmakloj životnoj dobi Lothar je odigrao još jednu sezonu na visokom nivou. Tome svjedoči i nagrada za najboljeg igrača Njemačke iste godine te 44 odigrane utakmice. Bayern je još jednom bio prvak Njemačke te je igrao u finalu lige prvaka. Njegovo drugo finale najelitnijeg europskog natjecanja. Prvog je izgubio od Porta dok je ovoga puta bolji bio Manchester United nakon infarktne završnice. Iako je Bayern vrlo rano poveo golom Baslera u 6. minuti, United je dvama golovima u sudačkoj nadoknadi preokrenuo rezultat. Matthaus je igru napustio u 80. minuti. Tako je liga prvaka ostala kao jedini ne osvojeni trofej tokom bogate karijere. 


1999/00 Bayern Munchen (Panini): Za kraj karijere, u Bayernu, osvojio je još jedno prvenstvo, ukupno sedma bundesligaška titula. Prvenstvo su završili sa jednakim brojem bodova kao i drugoplasirani Bayer Leverkusen ali sa boljom gol razlikom. Uoči zadnjeg kola Leverkusenu je bio dovoljan i bod za osiguranje titule međutim izgubili su od SpVgg-a. Bayer je s druge strane ostvario pobjedu protiv Werdera te time osigurao naslov. Ukupno je u 12 sezona, koliko je proveo u Bayernu, odigrao nešto više od 400 utakmica te na konto dodao ravno 100 golova. Posljednju utakmicu je odigrao u ožujku 2000. protiv Reala u ligi prvaka. Istog mjeseca odlazi u SAD u New York Metro Stars.


EURO 2000 Njemačka: 20 godina nakon prvog nastupa Matthaus je i dalje u nacionalnom timu. Našao se na popisu tadašnjeg izbornika za EURO 2000. Vrlo loš nastup branitelja naslova te su se oprostili već u grupnoj fazi. Matthaus je nastupio u sve tri utakmice. Legenda njemačkog nogometa je bila žestoko kritizirana u tamošnjem tisku napominjući kako je odlazak u SAD bio pogreška. Posljednji susret u grupnoj fazi protiv Portugala je ujedno i zadnji Lotharov nastup za Njemačku. To mu je bila 150 utakmica što ga čini igračem sa najviše nastupa za nacionalnu vrstu. Predstavljao ih je na čak 9 velikih natjecanja. Od početka nogometne karijere pa sve do kraja je bio u krugu reprezentacije. Nevjerojatno dostignuće. 


2000 MetroStars (današnji New York Red Bulls) (Upper deck): U MLS-u je igrao od ožujka do rujna 2000. S klubom je osvojio naslov istočne divizije čime je klub izborio nastup u playoffu za prvaka države. U polufinalu playoffa su izgubili od Chicago Firea za koje je igrao Hristo Stoichkov. 


2018 Herzogenaurach: 2018. godine Matthaus se vratio iz mirovine u dobi od 57. godina. Klub u kojemu je počeo karijeru je već bio osigurao titulu prvaka niže lige njemačkog nogometa, a Lothar se oduvijek želio umiroviti u klubu u kojemu je i započeo njegov nogometni put sa devet godina. Kao što je i sam rekao nakon toga: "Oduvijek sam želio ovdje odigrati zadnju natjecateljsku utakmicu." Odigrao je 50. minuta u posljednjoj utakmici te sezone.

TRENERSKA KARIJERA:

2001/02 Rapid Beč: Nedugo nakon što je objesio kopačke o klin započinje njegova trenerska karijera međutim ona nije bila ni približno dobra kao igračka. Završio je drugi u austrijskom prvenstvu. U Kupu UEFA su se susreli sa Partizanom, inače njegovim budućim klubom u trenerskoj karijeri. Nakon poraza od 1-0 u Beogradu u uzvratu su ih pobijedili sa visokih 5-1.

Panini
2002/03 i 2003/04 Partizan Beograd: Trenerom Crno-belih postaje na zimu u sezoni 2002/03. Klub je trenirao u drugom djelu spomenute sezone i odveo ih je do naslova prvaka. U ljeto 2003. upisao se u povijest kluba jer ih je po prvi puta odveo u grupnu fazu lige prvaka. U kvalifikacijama su izbacili Djurgarden te engleski Newcastle. U grupnoj fazi su završili zadnji točnije iza Reala, Porta i Marseille. Ali valja napomenuti kako su ostali neporaženi u sve tri domaće utakmice. Klub je napustio krajem jeseni iste godine.


2004-2006 Mađarska: U prosincu 2003. postaje trenerom Mađarske. Želja nogometnog saveza je bila da ih odvede na svjetsko prvenstvo 2006. Međutim Mađarsku je dopala teška grupa sa Hrvatskom, Švedskom i Bugarskom. U konačnici su završili četvrti tj. iza sve tri spomenute države.


2006 Atletico Paranaense: Nakon Mađarske kratko radi kao trener brazilskog kluba Atletico Paranaense. Nakon samo sedam utakmica se vratio u Njemačku. U klubu je rekao da mora otići iz privatnih problema ali nikada se nije vratio. Tamo je čak i ostavio svoje privatne stvari.


2006/07 Red Bull Salzburg (Panini): Nakon samo dva mjeseca postaje trenerom Salzburga. Nešto kasnije klub je doveo i Trappatonija, inače Matthausovog bivšeg trenera iz doba Intera i Bayerna. Trappatoni je postavljen za sportskog direktora. Zajedno su odveli Red Bull do naslova. 


2008/09 Maccabi Netanya: U travnju 2008. je postavljen za trenera izraelskog kluba. Nakon odrađene samo jedne sezone klub je napustio zbog financijskih problema. Sezonu su završili na četvrtom mjestu.


2010/11 Bugarska: Krajem 2010. postaje izbornikom Bugarske. Mandat je počeo pobjedom protiv Walesa u kvalifikacijama za EURO 2012. Nije se uspio kvalificirati te je nakon godinu dana dobio otkaz. Bio je to njegov zadnji trenerski posao. Danas radi kao nogometni komentator. 


Ukupno je u profesionalnom nogometu odigrao 932 utakmice uz 227 postignuta gola. Osvojio je 26 trofeja uključujući i neke manje bitne. Osvajač je i brojnih individualnih nagrada od kojih je najbitnija Zlatna lopta.


Manje uspješna trenerska karijera. Osvojio je samo dvije titule prvaka: jednu u Srbiji drugu u Austriji.

No comments :

Post a Comment