Language

Sunday, February 24, 2019

COLECCIONES ESTE ALBUMI ŠPANJOLSKE LA LIGE

-naslovnice Colecciones ESTE albuma 1972/73 - 2013/14

Albumi ovog izdavača se prvi put pojavljuju u sezoni 1972/73. Od tada pa do danas su izdali album za svaku sezonu španjolske La Lige. Od sezone 2005/06 se udružuju sa Paninijem te zajedno izdaju album španjolske lige. Uz to Panini izdaje album La Lige za južnoameričko tržište. Album za južnoameričko tržište je sasvim drugačiji od albuma koji izlazi samo u Španjolskoj. Kao što ste već mogli čitati na stranici, Colecciones ESTE Panini La Liga albumi izlaze u sedmom mjesecu. Ne znam zbog čega tako rano izlazi album. Jedini su, ali i službeni, izdavač albuma španjolske lige tako da za to nema posebnog razloga. Tako rano izdavanje albuma nas dovodi do nekoliko problema, a koje ću navesti u nekoliko sljedećih crtica.

Album izlazi u vrijeme kada transferni period nije ni približno gotov, a s obzirom da svaki album zahtjeva određenu pripremu za očekivati je da na novom album krenu raditi već nakon završetka sezone. Prvi problem koji se može javiti je naslovnica albuma. Lani smo na njoj mogli vidjeti Neymara, koji je tokom ljeta transferiran u PSG. 
-Neymar na naslovnici albuma 2017/18 


Također u albumu se mogu naći i mnogi igrači koji tokom ljeta napuste klub. To nas dovodi do velikog "update" seta (špa. ultimos fichajes). Za primjer sam vam stavio sličice Luisa Figa iz albuma 2000/01. Tokom ljeta portugalski reprezentativac je iz Barce prešao u Real Madrid, a njegova sličica se našla u oba tima. Naravno da vi na njegovo mjesto možete zalijepiti nekog drugog igrača koji tokom ljeta dođe u Barcelonu ali na taj način ćete uvijek imati neke sličice koje vam “fale“. To nas dovodi do 30-ak sličica igrača po svakom od klubova. Što onda znači da imamo skoro 800 sličica po kolekciji. To uključuje i grbove, trenere, grbove drugoligaša...
-sličice Luisa Figa iz sezone 2000/01

S obzirom da pripreme na albumu kreću vrlo rano svaki od igrača na sličici se nalazi u dresu iz prošle sezone. Za neke kolekcionare to možda i ne predstavlja veliku stvar ali mislim da se većina slaže s time da bi više voljeli vidjeti sličice igrača u aktualnim dresovima. Sebe svrstavam u ovu drugu skupinu ljudi. Svaka sličica se sastoji od dva dijela: profilne slike igrača i drugog djela gdje je igrač u pokretu. Jedan i drugi dio sličice prikazuje slike igrača iz prošle sezone. Kao što znamo danas svi klubovi promoviraju nove dresove mnogo kasnije. Jedan od najboljih primjera za to je Coutinho. On je u zimskom transferu prošle sezone transferiran iz Liverpoola u Barcelonu. Na sličici iz sezone 2017/18 ga možemo vidjeti u aktulanom dresu iz te sezone dok je u ovogodišnjem albumu prikazan u tom istom dresu.
-sličice Coutinha iz sezona 2017/18 i 2018/19

Za kraj sam vam stavio još jednu usporedbu. Na prvoj slici možete vidjeti sličice Puyola iz dva albuma iz sezone 2006-07: Colecciones ESTE te Panini albuma Lige prvaka. Na sličicama možemo vidjeti dva različita Barcelonina dresa. Onaj iz Paninijevog albuma je “točan“ dres iz te sezone.

Sličica ispod prikazuje Puyola iz albuma Colecciones ESTE 2007/08, a na njoj možemo vidjeti istu sliku koji je Panini koristio u albumu iz prethodne sezone.

I za kraj. Neki od novopridošlih igrača ponekad imaju i dvije sličice. Obje su različite. Jedna nastane prilikom predstavljanja igrača, a druga kasnije. Kao primjer možete vidjeti Ronalda iz sezone 1996/97.

No comments :

Post a Comment