Language

Friday, September 15, 2017

JUGOSLAVIJA KROZ ALBUME SA SLIČICAMA



Kroz ovaj post moći ćete u kratkim crtama upoznati nacionalni tim bivše Jugoslavije te njene nastupe na velikim natjecanjima. Uz to moći ćete vidjeti igrače kroz albume sa sličicama.

Jugoslavenski nogometni savez osnovan je 13. 4. 1919. u kafani “Medulić“ u Zagrebu. Tog datuma je održana osnivačka skupština. Do 1941. je bila Kraljevina Jugoslavija. Nakon drugog svjetskog rata imamo SFRJ.

Prvu svoju utakmicu Jugoslavija je odigrala 1920. protiv Čehoslovačke. Bilo je to na Olimpijskim igrama. U tom susretu Jugoslavija je izgubila sa 7-0. Svoju najveću pobjedu ostvarili su 1972. protiv Venezuele. Utakmica se odigrala povodom Kupa Neovisnosti, a Venezueli su “uvalili“ čak 10 golova. Najveći poraz im je 7-0 koji su doživjeli tri puta. Uz već spomenutu utakmicu sa Čehoslovačkom, istim rezultatom su izgubili od Urugvaja 1924. te opet od Čehoslovačke 1925. Zadnju svoju utakmicu su odigrali 1992. protiv Nizozemske i izgubili u Amsterdamu sa 2-0. 

Najviše utakmica u Plavome dresu je odigrao Dragan Džajić (85) dok je najbolji strijelac Stjepan Bobek sa 38 golova.

Jugoslavija je ukupno nastupila na 8 Svjetskih prvenstava. Bila je sudionik i prvog svjetskog 1930. Najveći rezultat joj je 3. mjesto koje je ostvarila te 1930. Valja napomenuti da negdje piše da je Jugoslavija završila na 4. mjestu dok negdje 3. mjesto. Tada nije bilo utakmice za 3. mjesto tako da su obje momčadi nagrađene brončanom medaljom. Tokom Svjetskog Prvenstva 1986. je FIFA napravila poredak svih svjetskih prvenstava gdje je Jugoslaviju svrstala na 4. mjesto 1930. 2010. sin Koste Hadžija, tadašnjeg glavnog delegata Jugoslavije te potpredsjednik saveza, je potvrdio da je Jugoslavija ipak dobila jednu brončanu medalju koja je čuvana u njegovoj obitelji. Osim toga bili su četvrti 1962.
Što se tiče Europskih prvenstava ukupno su bili na 4 turnira. Kvalificirali su se i 1992. ali su izbačeni zbog rata. Najbolje mjesto im je finale 1960. i 1968. 1960. su izgubili od SSSR-a 2-1 a 1968. od Italije ukupnim rezultatom 3-1. Jugoslavija je bila i domaćin jednog EURA, 1976. Beograd i Zagreb su bili gradovi domaćini.
Najbolje svoje rezultate Jugoslavija je ostvarila na Olimpijskim igrama. 1960. su bili prvaci, od 1948. do 1956. su gubili u 3 finala dok su 1984. završili treći.    

Prvi Panini album za Svjetsko prvenstvo izdan je 1970. Prije toga bilo je albuma raznih izdavača. Prvi EURO Panini album izdan je 10 godina kasnije odnosno 1980. Prije toga nije bilo albuma jer su prvenstva imala samo 4 države na završnom truniru. Održavane su dugačke kvalifikacije te su samo 4 reprezentacije mogle izboriti nastup. Uz Panini albume izlazili su i albumi nekih drugih izdavača.  

Album posvećen prvom Svjetskom prvenstvu 1930. Ovo je najvjerojatnije nekakav reprint albuma izdan kasnije. 

Brazilski album posvećen svjetskom 1950. Igrači na sličicama 67- Srđan Markušić, 68-Ivica Horvat, 69- Miodrag Jovanović, 70- Božo Broketa, 71- Zlatko Čajkovski, 72- Predrag Đajić, 73- Bajdo Vukas, 74- Rajko Mitić, 75- Kosta Tomašević, 76- Stjepan Bobek, 77- Željko Čajkovski.  
Na tom Mundijalu bili su u grupi sa Brazilom, Švicarskom i Meksikom. Švicarce su pobijedili sa 3-0 a Meksikance sa 4-1. Uoči odlučujuće utakmice za prolazak dalje Jugoslavija je imala bod više. Tada je samo prva momčad u grupi išla dalje. Brazil je pobijedio sa 2-0 te prošao u sljedeću rundu. 

Teško je naći album posvećen Svjetskom prvenstvu 1954. Uglavnom su svi izlazili nakon prvenstva i imali su većinom slike sa utakmica. Ovo je album njemačkog izdavača "Kiddy". U njemu su izdane tri sličice jugoslavenskih igrača: Beara, Zl. Čajkovski te Vukas. Na ovome Svjetskom prvenstvu igrale su se samo dvije utakmice u grupi. U slučaju da su dvije momčadi završile sa istim brojem golova igrale su međusobno treću utakmicu. Jugoslavija je bila u grupi sa Brazilom, Francuskom i Meksikom ali je igrala samo sa dvije prve momčadi. Pobijedila je Francusku sa 1-0 te remizirala sa Brazilom 1-1. Zajedno sa Brazilom je prošla u drugu fazu. U četvrtfinalu ih je čekao budući svjetski prvak Zapadna Njemačka. U toj utakmici su izgubili sa 2-0.   

 
Svjetsko prvenstvo 1958. održano je u Švedskoj. Jugoslavija je bila u grupi sa Francuskom, Paragvajem te Škotskom. U prvoj utakmici su remizirali sa Škotskom 1-1. U sljedećoj utakmici punoj preokreta su sa 3-2 nadvisili Francusku. U zadnjoj utakmici sa Paragvajom su tri puta vodili ali je na kraju završilo neodlučeno 3-3. Prošli su u drugu fazu sa 4 boda kao i Francuzi. U četvrtfinalu ih je kao i na prijašnjem SP-u čekala Zapadna Njemačka. Ovog puta su izgubili sa 1-0. 

Sličice dolaze iz talijanskog albuma posvećenog Svjetskom 1962. Između dva svjetska održan je prvi EURO na kojem je Jugoslavija završila druga izgubivši od SSSR-a. Upravo će Sovjetski Savez biti prvi protivnik Jugoslavija na ovom svjetskom prvenstvu. U grupi su još bili Urugvaj i Kolumbija. Jugoslavija je izgubila sa 2-0 a koban za njih je još jednom bio Ponedelnik koji je zabio za konačnih 2-0. Ponedelnik je zabio i odlučujući pogodak na EURU dvije godine ranije. U sljedeće dvije utakmice Jugoslavija je ostvarila dvije lagane pobjede i prošla dalje: Urugvaj 3-1 i Kolumbija 5-0. I treći Mundijal za redom u četvrtfinalu ih je čekala Zapadna Njemačka. Ovoga puta susret je otišao na stranu Jugoslavije. Jedini gol za pobjedu je zabio Petar Radaković. U polufinalu su igrali sa Čehoslovačkom predvođenom legendarnim Masopustom. Izgubili su sa 3-1. Utakmicu za treće mjesto igrala je sa Čileom kojeg je izbacio Brazil. Pred oko 67 000 gledatelja Jugoslavija je izgubila od tadašnjeg domaćina sa 1-0. Gol odluke zabio je Eladio Rojas u 90. minuti susreta. Sa 4 gola Dražan Jerković je to natjecanje završio kao najbolji strijelac zajedno sa još petoricom koji su zabili isti broj golova.

     
Sličice iz Panini albuma 1974. Jugoslavija je propustila prijašnja dva izdanja Mundijala. 1974. Jugoslavija je imala mnogo dobrih igrača Marić, Buljan, Katalinski, Oblak, Šurjak, Džajić... U grupnoj fazi su bili sa Brazilom, Škotskom i Zaire (današnji DR Kongo). Prva utakmica sa Brazilom je završila bez golova. U sljedećoj utkamici su pobijedili Zaire sa visokih 9-0. Čak 7 različitih igrača je zabijalo golove (Dušan Bajević je zabio hattrick). Za kraj grupne faze su odigrali 1-1 sa Škotskom. Tako su Jugoslavija, Brazil i Škotska završili sa po 4 boda ali je Jugoslavija zauzela prvo mjesto zbog visoke gol razlike. Iza njih je završio Brazil. Nakon završetka ove grupne faze formirale su se nove dvije grupe gdje su pobjednici išli u finale. Jugoslavija je završila u grupi sa starim znancem Zapadnom Njemačkom, Poljskom i Švedskom. Sve tri utakmice su izgubili: 0-2 Z. Njemačka te 1-2 od Poljske i Škotske.       

Iako se Jugoslavija nije kvalificirala na Svjetsko 1978. u albumu je Panini također izdao par sličica jačih reprezentacija koje nisu uspjele izboriti svoje mjesto na završnom turniru. U kvalifikacijama Jugoslavija je bila u grupi 8 sa Španjolskom i Rumunjskom. Završili su zadnji sa jednom pobjedom i četiri poraza.  

1980. izlazi prvi album posvećen Europskom prvenstvu. Te godine 8 je država nastupilo sto je i bilo razloga da izađe album. Na prijašnjim EUR-ima samo su 4 države imale mogućnost igranja tako da bi i ti albumi imali jako malo sličica. Jugoslavija nije izborila nastup ali kao i 1978. Panini je izdao par sličica drugih europskih država koje nisu uspjele izboriti nastup. U kvalifikacijama za to EURO Jugoslavija je bila kao i za SP 1978. u grupi sa Španjolcima i Rumunjima te Ciprom. Jugoslavija je u konačnici završila druga u grupi sa samo bodom iza Španjolaca. Jako loše otvaranje kvalifikacija u konačnici ih je i koštalo samog plasmana. Započeli su sa dva poraza od Španjolaca doma i Rumunja u gostima da bi do kraja pobijedili sve preostale utakmice točnije njih 4. 

Jugoslavija u Panini albumu WC 1982. Jugoslavija odigrala jako dobre kvalifikacije za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. U kvalifikacijama su završili kao prvi u grupi ispred budućih svjetskih prvaka Italije te Danske. I ove godine je imala u svome timu puno zvijezda. Vodio ih je Miljan Miljanić. Te 1982. sa njima su u grupi bili domaćin Španjolska, Sjeverna Irska i Honduras. Na otvaranju su odigrali remi bez golova sa Sjevernim Ircima. Sljedeća utakmica je bila protiv domaćina. Sjajno otvaranje utakmice donijelo joj je i vodstvo. Gudelj je zabio u 10. minuti susreta. Uslijedio je preokret Španjolske zahvaljujući Danskom sucu Sorensenu. Start Zajeca na Miguelu Alonsu metar izvan kaznenog prostora je označio kao penal. Lopez je promašio penal ali je sudac naredio da se mora ponoviti. U ponovljenom pokušaju Juanito je zabio. Kasnije je Saura zabio za konačnih 2-1. U posljednjem grupnom susretu pobijedili su Honduras golom Pižona iz penala dvije minute prije kraja. U drugom susretu te grupe Irci su pobijedili Španjolce te tako zauzeli prvo mjesto u grupi. Jugoslavija i domaćin Španjolska su završili sa po 3 boda ali je Španjolska zauzela drugo mjesto zbog većeg broja postignutih golova. Tada 21-godišnjeg Gudalja francuski L'Equipe je svrstao u najbolju momčad prvenstva.

  
EURO 1984. su izborili nakon legendarne utakmice protiv Bugarske na Poljudu, golom Radanovića u posljednjim sekundama te Delićevog urlikanja "Ljudi moji, je li to moguće". U grupi su se opet izvučeni sa domaćinom. Domaćin tog EURA-a je bila Francuska, budući osvajač. Uz njih u grupi su bili Danska i Belgija. Još jedno razočaranje na velikim natjecanjima. Iako je Jugoslavija imala vrlo dobru momčad u grupi su završili zadnja sa sva tri poraza. 2-0 od Belgije, visokih 5-0 od Belgije te 3-2 od domaćina.  

Nakon 1984. Jugoslavija je propustila sljedeća dva velika natjecanja. Svjetsko 1986. te EURO 1988. Sjajna momčad predvođena legendarnim Ivicom Osimom bez većih problema je izborila nastup u Italiji 1990. U kvalifikacijskoj grupi su završili prvi sa 4 boda ispred Škotske te 5 ispred Francuske. Zapadna Njemačka, Kolubmija te UAE su bili protivnici Jugoslavije na Svjetskom 1990. Natjecanje su otvorili protiv budućih svjetskih prvaka Zapadne Njemačke. Poraženi su sa 4-1. Sljedeću utakmicu su igrali protiv tada jake Kolumbije. Minimalnu pobjedu Jugoslaviji je donio Davor Jozić. U zadnjoj utakmici protiv UAE-a su ostvarili laganu pobjedu od 4-1. Daljnju fazu natjecanja su izborili Zap. Njemačka, Jugoslavija ali i Kolubmija koja je završila kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane momčadi. U nokaut fazi Jugoslavija je izvukla Španjolce. Heroj te utakmice je bio Dragan Stojković. Regularni dio završio je 1-1 uz Stojkovićev gol za vodstvo. U 93. minuti produžetka Stojković zabija svoj drugi pogodak te postavlja konačnih 1-2. U četvrtfinalu Jugoslavija je išla na Argentinu. Regularni dio kao i produžeci su završili bez golova. Bolja u izvođenju penala je bila Argentina iako je Ivković obranio Maradonin pokušaj. Kod Jugoslavije uspješni s bijele točke su bili Prosinečki i Savičević dok su promašili Stojković, Brnović i Hadžibegić. Argentina je s ukupnih 3-2 prošla dalje. Dragan Stojković je na tom Svjetskom bio jedan od najbolji igrača te je završio u najboljoj postavi prvenstva dok je Robert Prosinečki proglašen za najboljeg mladog igrača. 

Iako je Jugoslavija izborila nastup na EURU 1992. izbačeni su zbog rata. Umjesto njih na turnir je pozvana Danska koja je u kvalifikacijama završila jedan bod iza Jugoslavije. Danska je na kraju i osvojila turnir. Kod Jugoslavije se pojavila i greška u albumu. Na sličici Slaviše Jokanovića je slika Gordana Petrića. 

No comments :

Post a Comment