Language

Friday, December 1, 2017

POVIJEST PANINI SLIČICA U BRITANSKOM NOGOMETU

-Panini Football 1979 mapa lige

Na ovome postu moći ćete pročitati kratku priču o Panini sličicama u britanskom nogometu. Britanskom zato što je u većini tih albuma bila i škotska liga. Uglavnom ću pričati o engleskom nogometu. Napisati ću i par riječi o sličicama prije Paninija ali i o današnjima koje izdaje Topps.

Za početak ću napisati nekoliko riječi o današnjim „Topps“ albumima Engleske Premier Lige. Ako pitate bilo kojeg kolekcionara iz engleske svaki od njih će vam reći jednu riječ: razočaranje. Ako za primjer pogledamo zadnje izdanje albuma (2016/17) izgleda kao da su napravili album sa što manje troškova. Prošla sezona je bila jubilarana 25 sezona Premier lige. Bila je to sjajna prilika da naprave nešto vezano za povijest Premier Lige. Ali Topps je napravio samo 4 stranice koje su bile posvećene igračima sa najviše nastupa te golova. Također stavili su i sličicu Sadia Mane kao strijelca najbržega hattricka u povijesti Premier Lige. Hattrick je postigao dok je bio igrač Southamptona ali su oni stavili njegovu sličicu u dresu Liverpoola. Trebali su napraviti više za 25 godina. Svaka momčad je u albumu prezentirana sa grbom, dvije timske sličice, jedna sjajna za zvijezdu kluba i samo 12 sličica igrača za svaki tim. Veliko razočarenje ako pogledamo u današnje klubove i njihove širine momčadi. Stoga vam u albumima fali mnogo poznatih igrača.

Riječi jednog kolekcionara iz engleske: „Topps nije učinio ništa da me privuče kao kolekcionara i nogometnog navijača. Sakupljao sam Panini francusku ligu, talijansku i španjolsku i oni su napravili mnogo više već i po samom izgledu albuma i razini detalja.“

-Topps Merlin's Premier Liga 2016/17 naslovnica

-Primjer Chelsija iz tog Toppsovog albuma

Prije je bilo drugačije...

Kada krenemo pričati o sličicama u engleskom nogometu najprije moramo pričati o sličicama FKS izdavača. Albumi su nazvani: „The Wonderful World of Soccer Stars“ ili kasnije „Soccer Stars“. FKS je imao uspjeha jer su njihovi albumi tada bili lider u Engleskoj. FKS je bila britanska podružnica španjolske tvrtke Fher. Tako reći lokalna kompanija i Paniniju je bilo teško preuzeti njihovu ulogu. FKS je također izdavao i albume Svjetskih prvenstava. FKS nije izdavao sličice već slike (oni to zovu markice) i morali ste koristiti vlastito ljepilo za ljepljenje sličica. Ali ljepili ste samo vrh tih markica (sličica) zato što je s druge strane bila napisana biografija igrača.

-Neke od naslovnica FKS albuma

 
-Primjer FKS-ove sličice (markice)

Panini se prvi puta pojavio u engleskom nogometu u sezoni 1971/72. Ali su samo printali sličicice za tvrtku „Top Sellers“. Radili su to sve do 1977/78. Bilo je pitanje vremena kada će Panini postati prva tvrtka za sličice u engleskom nogometu. 


-Primjer Panini "Top Sellers" 


Prvi Panini album u Engleskoj je bio za Svjetsko prvenstvo 1970. i ako usporedimo Panini i FKS albume za Svjetsko prvenstvo lako je prepoznati da je Panini radio puno bolje albume. FKS je imao samo jednu stranicu za svaku državu dok je Panini imao dvije. Panini je također imao uvodne stranice sa sličicama stadiona i gradova. Paninijevi album su bili mnogo bolje kvalitete te su bili raznobojni. FKS albumi su izgledali vrlo siromašno. To su neki od glavnih razloga zašto je Panini pretekao FKS izdavača u engleskom nogometu.

Panini je također proizvodio samoljepljive sličice za razliku od markica koje je imao FKS za koje je trebalo ljepilo. Kasnije je i FKS proizvodio samoljepljive sličice ali je Panini postigao veliki uspjeh sa albumom „Football 78“ te su to postali albumi koje se moralo skupljati.

Panini je također uspio dogovoriti detalje sa engleskim i škotskim ligama te savezima. To im je omogućilo pristup najnovijim dresovima dok je većina drugih izdavača koristila slike iz prethodne sezone.

Valja napomenuti da su album davali besplatno uz najpopularniji britanski nogometni magazin „Shoot!“- i njihova distribucija je postala najbolja. Naposljetku, uveli su sjajne sličice grbova koje su postale legendarne prilikom razmjenjivanja istih zbog njihovog izgleda.  

Prvi Panini album posvećen engleskoj ligi (i škotskoj) je bio 1977/78. (Panini Football 78). Izašao je u siječnju 1978. Od tada pa sve do 1992/93 Panini je bio glavni izdavač sličica u Engleskoj. Skoro svi ti albumi su uključivali i škotsku prvu ligu. U albumu „Football 80“ su također izdali i sličice igrača za drugu englesku ligu.    

Panini skoro nikada ne razočara a tako je bilo i sa ovim albumima. Ako pogledamo dizajne stranica koje su imale povijest kluba te informacije o svakom igraču...

Koji je najbolji Panini UK album? Football 78 je imao nekoliko nedostataka ali od albuma Football 79 pa sve kroz 80te albumi su dovedeni do savršenstva zato što su u albumima bili “pravi“ igrači predstavljeni u pravim dresovima. Za mene osobno najbolji albumi su “Football 79“ zbog svilenih grbova koje su koristili kao jedan od eksperimenata te “Football 83“ zato što je to jedini UK Panini album gdje su korištene slike cijele dužine te su se tako moglo vidjeti dres u cijelosti. (Greg Lansdowne)

Naslovnice UK nogometnih albuma:
 
 
 
 
 
 
 
 

panini nogomet football england engleska paketići
-Paketići Panini UK albuma

Prvaci engleske prve lige kroz Panini albume:
Nottingham forest 1978 panini
1977/78: Nottingham Forest 

liverpool panini 1979
1978/79: Liverpool

liverpool panini 1980
1979/80: Liverpool 

Aston villa panini 1981
1980/81: Aston Villa

liverpool panini 1982
1981/82: Liverpool 

liverpool panini 1983
1982/83: Liverpool

liverpool panini 1984
1983/84: Liverpool

everton panini 1985
1984/85: Everton

liverpool panini 1986
1985/86: Liverpool 

everton panini 1987
1986/87: Everton  

liverpool panini 1988
1987/88: Liverpool

Arsenal panini 1989
1988/89: Arsenal 

liverpool panini 1990
1989/90: Liverpool 

arsenal panini 1991
1990/91: Arsenal

leeds united panini 1992
1991/92: Leeds United

Manchester United panini 1993
1992/93: Manchester United  

Zašto je Panini prestao izdavati albume za britanski nogomet? Premier Liga nije imala službeni album za prvo izdanje 1992/93. (Panini Football 93 nije bio službeni album). Kada su tražili tvrtku koja će izdati album za sezonu 1993/94. kontaktirali su Merlin zato što je netko tko je bio visoko pozicioniran u Premier Ligi odnosno savezu (David Dein) bio prijatelj sa jednim od glavnih dioničara u Merlinu (Patricia Kluge). Merlin je uvjerio Premier Ligu da su na visini zadatka što su i dokazali. 25 godina kasnije Merlin (danas u vlasništvu Toppsa) je i dalje glavni izdavač premierligaških albuma iako su Match Attax kartice mnogo popularnije danas.

Nisu to jedini albumi koje je Panini izdavao u Britaniji. 1990. su izdali album posvećen legendarnim igračima engleskog nogometa. Album je nazvan “The All-Time Greats 1920-1990“. Bilo je i albuma pod nazivom “Super Players“. U albumima su bile sličice igrača Engleske Premier Lige. Također bilo je i albuma posvećenih drugom razredu engleskog nogometa (Championship). Album 1996. posvećen engleskoj reprezentaciji...
Kada pričamo o albumima škotske lige Panini je bio službeni izdavač 1991/92. i od 1994/95. do 2011/12.

- Panini The All-Time Greats 1920-1990

 
- Panini Super Players 1996 i 1998

Šest albuma posvećenih drugoj engleskoj ligi: 
 
 
 

Za kraj riječi jednog kolekcionara iz Engleske: „Stvarno se nadam da će jednog dana Topps konačno izgubiti licencu za PL i njihove albume. Panini radi mnogo bolji posao i stvarno bi trebali napraviti sve što je u njihovoj moći da povrate licencu. Ja i mnogi drugi bi voljeli to i ako pogledamo u prošlost engleskih nogometnih albuma od 1978. do ranih 90-ih koji nisu bili samo albumi posvećeni timovima već i zbog fantastičnih detalja od stadiona, programa utakmica, igrači, povijesti, statistika svakog igrača praktički ono što Panini radi danas sa talijanskim Calciatori albumima. Danas kao strastevni sakupljač premierligaških albuma (što planiram i dalje raditi) siguran sam da bi Panini volio preuzeti PL albume kako bi pokazao ono u čemu su najbolji već desetljećima. Možda sam samo nostalgičan jer sakupljam albume već 40 godina ali se nadam da ću jednog dana opet uživati u njima kao što sam znao nekada.“

KRATAK UPDATE (VELJAČA 2021): 2019. godine, ne samo ljubitelje sličica već i sve fanove engleske Premier lige je obradovala vijest da se Panini vraća u engleski nogomet. S obzirom da je kvaliteta Toppsovih albuma bila u silaznoj putanji, bilo je samo pitanje vremena kada će se vratiti. Ovo je druga Panini era. Prva je započela u kasnim 70-ima, a završila početkom 90-ih. Ti albumi su bili posvećeni engleskim i škotskim ligama. Druga Panini era u britanskom nogometu će samo imati klubove engleske Premier lige. Panini's Football 2020 (sezona 2019/20) je i prvi službeni Paninijev album Premier lige. Ako usporedimo ove nove albume sa Toppsovima- razlika je velika. Ne samo u kvaliteti albuma i sličica, već i u dizajnu, promociji samog albuma... Imamo mnogo više sličica za pojedini klub itd. Povratkom Paninija vratili su se i mnogi kolekcionari koji već dugi niz godina nisu sakupljali sličice ili su bili aktivni u prvoj eri. Sve u svemu, veličanstven povratak Paninija. 


Paninijeve PL albume možete sakupljati i u Hrvatskoj te ostalim državama bivše Jugoslavije. Nedavno su u Hrvatskoj izašli album i sličice za sezonu 2020/21 no većina kolekcionari se žali na isti problem, a to je ispadanje srednjih stranica nakon samo 2-3 listanja. Jako loša recenzija za talijansku kompaniju s obzirom da su najveći svjetski distributer sličica i kartica. Jasno je da kvaliteta albuma nije ista u Engleskoj i kao što vidimo u Hrvatskoj. Kolekcionari te države sigurno nemaju istih problema kao i mi. Ovakva kvaliteta albuma, sigurno, ne ide na ruku Paniniju i na ovaj način ne mogu privući nove kolekcionare već izgubiti dio postojećih. 
Panini Premier Liga 2021 Hrvatska

Izvori slika: cards.littleoak.com.au/index.html
cartophilic-info-exch.blogspot.hr

Zahvale za pomoć pri pisanju teksta: 
Greg Lansdowne (autor knjige: Stuck on you) te prijateljima Chrisu i Jamieju

No comments :

Post a Comment