Language

Friday, December 15, 2017

POVIJEST CALCIATORI PANINI SLIČICA


Kada pričamo o sličicama prva riječ koja nam pada na pamet je Panini. Panini je alfa i omega u izdavanju sličica. Sve je počelo davne 1961. sa albumima talijanske Serie A. Nije lako govoriti o počecima Panini sličica ali ću dati sve od sebe. Teško je pronaći kolekcionare iz tih davnih vremena. Na ovom blogu sam već pisao o Calciatori Panini sličicama ali kasnije nešto više o tome.

Najprije ću vas pokušati upoznati sa sličicama koje su izlazile prije Paninija. Naravno, pričamo o talijanskom nogometu. U 50-ima i ranim 60-ima najpoznatiji izdavači su bili: Elah, Vav, Lampo, Nannina, Enciclopedia... U to vrijeme je bilo mnogo proizvođača i distributera sličica. Bili su razbacani po cijeloj Italiji.
Za našu priču najvažniji izdavač je Nannina. Zašto? Priča počinje 1960. Braća Panini su našla kolekciju sličica koju Nannina nije mogla prodati. Braća su kupila kolekciju i prodali je u paketićima po dvije sličice za 10 lira svaki. Njihov uspijeh je bio veliki i neočekivan. Prodali su 3 milijuna paketića. Nakon tog uspjeha Giuseppe je osnovao Panini 1961. kako bi proizvodio i prodavao svoje sličice. Radili su sve to svojim sredstvima, printanje sličica i kreiranje prvog albuma. Benito i Giuseppe su upravljali uredom za izdavanje novina u Modeni. Benito se pridružio Paniniju iste godine. Druga dva brata, Franco and Umberto, kompaniji su se pridružili 1963. U prvoj godini Panini je prodao 15 milijuna paketića sličica. Službeno je rođena Calciatori kolekcija albuma. Sljedeće godine su prodali 29 milijuna. Prvi album izdan od strane Paninija je Calciatori 1961/62. posvećen Serie A. Calciatori znači nogometaši. Od prvog Calciatorija album redovito izlazi svake godine. U prvim godinama Panini Giuseppe je bio izumitelj, Benito voditelj dostave, Umberto je bio štampar i Franco administrator. Danas tvrtka Panini proizvodi mnogo različitih sličica i kartica ne samo o nogometu već i o drugim sportovima, flori i fauni, filmovima, TV serijama... 


-Sve je počelo sa Nanninom i njihovim albumom "Gol" i sličicama koje nisu mogli prodati (prve Panini sličice imaju sličnosti sa Nannina sličicama)

U nekoliko godina Panini je ostao bez konkurencije. Panini albumi su imali nekoliko prednosti u odnosnu na neke druge albume u tom razdoblju: imali su slike klubova Serie A, bili su vrlo precizni o biografskim podacima igrača. Za mnoge nogometne fanove postali su referenca rođendana nogometaša te njihovih utakmica i golova. Ali prije svega Panini je mnogo uložio u distribuciji. Cilj im je bio pridobiti sve trafike u Italiji te ih opskrbljivati sličicama kroz cijelu sezonu.
Prvi album je printan u četiri različite verzije. Album ukupno ima 40 stranica i 288 sličica. Na naslovnici prvog Calciatori albuma je bivši igrač Milana Nils Liedholm, koji se prethodno pojavio u Nannina albumu sa sličicama što mu je bila zadnja sezona kao profesionalnom nogometašu. Prva printana sličica je bivši Interov igrač Bruno Bolchi. U prvih deset godina sličice su lijepljene ljepilom. Sličice su printane crno/bijele a zatim bojane rukom. Pozadina je bila bijela. Prvak Italije 1961/62. je bio Milan. Svaki klub je predstavljen sa 14 sličica igrača te grb i timska sličica. Zadnje stranica albuma su posvećeni Velikom Torinu (Grande Torino), najboljem timu u Italiji nakon Drugog svjetskog rata. Igrači Torina su živote izgubili u padu aviona u Supergi 1949. 
Naravno prvi album je jako skup, također i pojedinačne sličice su skupe kao npr. prva sličica Blochija, sličice grbova, timska sličica Udinesea... Priču o timskoj sličici Udinesea možete pročitati dolje. Cijena kompletnog prvog albuma na ebayu seže od oko 4000$ do 6000$. Cijena Bolchijeve sličice je oko 60$. Cijene drugih sličica sežu od 10$ pa na više. 
U sljedećim izdanjima albuma možemo vidjeti poznate igrače izvan Italije, zatim sličice osvajača Kupa Prvaka te Interkontinentalnog kupa... Također bilo je i sličica bivših talijanskih reprezentativaca, stranaca u talijanskom nogometu, karikature poznatih igrača Serie A...

-Original slika Nils Liedholma i prva naslovnica Calciatori Panini albuma. Sve druge naslovnice možete vidjeti ovdje

-Prvi paketić Calciatori albuma. Koštao je 10 lira te sadržavao dvije sličice. Za ostale paketiće kliknite ovdje.

 
-Prvak Serie A 1961/62 je Milan. Ostale prvake pogledajte tu

-Timska sličica Udinesea 1961/62. Panini je trebao krenuti sa printanjem albuma kada su shvatili da im fali timska slika Udinesea. U kratkom vremenu album je trebao biti pušten u prodaju stoga su poslali fotografa na prvu moguću utakmicu. Bila je to prijateljska utakmica odigrana sredinom tjedna u kasno poslijepodne. Fotograf je uslikao sliku ali je bilo tako malo svijetla da se čini da je nebo bilo potpuno crno. Sličica je poznata pod nazivom "Crnina Udinesea". Cijena na ebayu iznosi 141$. 

-Veliki Torino iz prvog albuma

Prvi album sa sličicama Serie B klubova je bio 1963/64. Dva igrača su prikazana na jednoj sličici. 
-Varese prvak Serie B 1963/64. Ovdje pogledajte ostale prvake Serie B.

-U albumu 1965/66. možemo vidjeti sličice sudaca (na slici Raoul Righi)

1967/68 imamo sličice Serie C klubova ali samo grbove. U ovom albumu sličice grbova su samoljepljive. U ovome albumu imamo i sličice trenera ali nisu bili uključeni svi prvoligaški klubovi. Klubovi Serie B su prezentirani sa jednom sličicom po igraču a ne kao prije sa dva igrača na sličici. U ranim 2000-ima imati ćemo još jedan album sa jednom sličicom po igraču za klubove Serie B. 

-Palermo prvak Serie B 1967/68

-Ovo je najrjeđa i najskuplja Panini sličica. Faustino Goffi Padova 1967/68 (Serie B). Cijena na ebayu je oko $100 čak i više. U to vrijeme je koštala oko 2,5 lire. Ako preračunamo dolazimo do toga da se cijena povećala za 9000000%. Zašto je tako rijetka. Prema informacijama dostupnim na internetu priča ide ovako. Panini je slikao igrače Padove ali je nešto pošlo po krivu. Goffijeva slika nije ispala dobro. Trebali su napraviti neke ispravke. Bili su kratki s vremenom. Njegova sličica nije izašla s prvim printanjem. Nalazi se lijevo na dnu stranice gdje je tim Padove, besprijekoran dres i crveni obrub, promijenjen. Još jedna potvrda naknadnog tiskanja je u tome što je to jedina sličica koja ima intenzivniju fuksiju ružičaste boje, dok kod drugih sličica Padove nije toliko izražena. Izgleda da je printana kasnije. Kasnije sam našao još jednu sličicu skuplju od ove. Pogledajte ispod: 

 
-Surfajući internetom pronašao sam ovo. Grb Italije iz albuma Calciatori 1962/63. sa svojom originalnom pozadinom. Nove informacije kažu da je ovo najrjeđa i najvrjednija Calciatori Panini sličica. Čini se da postoje samo tri, vrijednost svake je oko 500 eura. 

 
-Još jedna sasvim rijetka sličica Pizzaballe, golman Atalante. U 60-ima je bilo glasina da ova sličica ne postoji, ali to nije istina. Printana je u istom broju kao i druge. Nije točno jasno o čemu  se radi ali problem je najvjerojatnije bio sa njegovom prvom sličicom. Dio odgovora leži u činjenici da je on bio golman prve ekipe u albumu. Manjak broja njegove sličice je bio primjetan u odnosu na ostale sličice. Pizzaballa je rekao: "Kako je to moguće ne znam. To je uvijek bio misterij i za mene. Također su mi rekli da u trenutku ponovnog printanja nije bilo moguće pronaći moju sličicu a time je i opala količina moje sličice." 

Teorije o različitim tiskanjima i odgodama nekih sličica ne vrijedi jednako za sve. Nekada je Panini kasnije morao promijeniti dresove ili slike zbog nekih pogrešaka (pogreške igrača, nepodešena traka...)  

U 1969/70-oj imamo inovaciju igrača koji su bili u cijeloj dužini. Ali neki manje važni igrači Serie A klubova su bili prezentirani sa dva igrača na sličici. Pogledajte Cagliari. U sljedećoj sezoni također imamo igrače u cijeloj dužini. Od 1971. Panini izdaje "Almanacco illustrato del calcio". To je godišnja knjiga sa svim informacijama o talijanskom nogometu. 

 
-Cagliari 1969/70

-Sličica Ernesta Castane u Juventusu 1969/70 te njena preinaka (modifikacija) za sljedeći album kada je on bio igrač Vicenze

Od 1972/73 sličice su postale samoljepljive dok je ljepilo otišlo u povijest. U ovo albumu polovica sličice je bila profilna slika igrača dok je drugi dio bio on u igri (in play). Inovacija u ovom albumu su bile sličice predsjednika i trenera Serie A klubova. U albumu se prvi put pojavljuju timske sličice Serie C klubova te grbovi Serie D. 

 
-Primjer Milanovog predsjednika te jednog igrača

1974/75 možemo vidjeti sličice posvećene pravilima nogometa. Slika ispod:

Inovacija u sljedećem albumu je ligaška mapa. Moram nadodati da su 70-te bile vrijeme eksperimentiranja posebno u sličicama igrača. Glavno pitanje je bilo hoće li igrači na sličicama biti prikazani u cijelosti ili samo profilna slika. U prijašnjim albumima možemo vidjeti puno sličica posvećenih drugim europskim i svjetskim klubovima i igračima. U sljedećim izdanjima neće biti puno takvih sličica.  

-Jedan dio mape iz 1975/76

Od 1980-ih albumi počinju imati formu kakvu su zadržali sve do danas. Sve sličice igrača su profilne slike (pola duljine). 
U albumu 1980/81 Panini je printao sličice prošli naslovnica albuma za 20 godina. U albumu također imamo i ligašku mapu.

-Dvije stranice posvećene sličicama naslovnica iz prošlih albuma i ligaška mapa na slici dolje koja je po meni mnogo bolja od one iz 1975/76

Album iz 1982/83. ima jednu od najboljih naslovnica. Na naslovnici su odali počast talijanskom naslovu svjetskog prvaka 1982. Na sredini možemo vidjeti sličice svih igrača koji su bili dio pobjedničkog tima Italije. 


U 1986/87. utjecajem američkih sportova koje je donijela privatna televizija doveo je do novih originalnih sličica klubova Serie A i B. Nove sličice su dizajnirane sa maštovitim imenima i logotipima u američkom stilu. Vidi sliku: 
 

 
-Sličice maskota Serie A i B iz 1987/88

Početkom 1990-ih Panini je promijenio vlasništvo. Uzrok tome je bila korporativna kriza koja je također zahvatila i produkciju Calciatori albuma. U 1992/93 izdanju albuma tiskan je najmanji broj sličica sve ukupno (osim nekoliko prvih izdanja). Svi ostali albumi su imali oko 600 sličica dok je ovaj imao 524. Timske slike su printane zajedno sa albumom. 
Kriza Paninija je završila novim vlasništvom. U sljedećem Calciatori albumu imali smo inovacije poput stranica u boji a i grafika se također poboljšala zahvaljujući novoj računalnoj tehnologiji. 

Album 1996/97 je bio 35 godina Paninija. Na prvih 5 stranica možemo vidjeti sve sličice naslovnica albuma. U istoj godini, nakon 10 godina izostanka, vraćaju se grbovi timova Serie C2. 

Prve dodatne sličice (ENG: update; TAL: aggiornamenti) pojavile su se 1998/99. Druga inovacija u albumu su 4 stranice po klubu umjesto prijašnjih dvije. Sa svim dodatnim sličicama album ih ukupno ima više od 700. 

-Juventus dodatne sličice 1998/99

Prvi kolekcija u trećem tisućljeću se zove Calciatori 2000 (umjesto Calciatori 1999/00). Ovo je prvi album nakon ranih 70ih koji ima sličice svih trenera Serie A. Sva sljedeća izdanja imaju sličice trenera. Također internacionalni suci su producirani u ovom i sljedećem albumu. 

Calciatori 2001/02 je imao jednu sličicu s greškom. Reggiana (Serie C1) i Reggina (Serie B) su imale istu timsku sličicu. Tijekom sezone Panini je printao novu sličicu Reggine. Nemam dostupnu sliku.

2002/03 je prvi album sa sličicama ženskih klubova Serie A ali samo grb i timska sličica. Još jedna inovacija u ovom albumu je "schema" (stil igranja ili taktika). Schema je printana za sve klubove prve lige te je također bila uključena u dodatnim "update" sličicama. Npr. svi klubovi su promijenili načina igranja te ga je Panini ažurirao. 

 
-Primjer prve Juventusove taktike te ažurirana

-U sljedećem izdanju albuma novost su timske sličice juniora Serie A klubova (Primavera) 

  
-2004/05 možemo vidjeti sličice navijača. Jedna za svaki klub Serie A.

2005/06 je prvi album sa sličicom "My Panini". My Panini je sličica s vlastitom fotografijom.
Calciatori 2006/07 je na neki način jedinstven album u povijesti. I Serie A i B su imale istu veličinu sličica (Calciatori 1967/68 je također imao istu veličinu sličica za timove Serie A i B). Razlog tome je što je Serie B imala nekoliko dobrih klubova: Juventus, Napoli, Genoa. Imali smo i dodatne sličice za Seriju B. Također puno kolekcionara je razočarano naslovnicom albuma. Panini je na naslovnici trebao odati počast talijanskom osvajanju naslova SP-a 2006. baš kao što su napravili 1982/83. 

U novim izdanjima možemo vidjeti "Il film del campionato". Na tim sličicama su prikazani važni trenuci iz tog prvenstva. Današnje sličice imaju mnogo više detalja poput grad i datum rođenja, visinu, kilograme, koje su trofeje osvojili... Inovacija su i sličice dresova. Možemo vidjeti i sličice napravljene od naslovnica "Gazzette dello Sport". Album 2011/12 sadrži sličice sudaca Serie A i B. Inovacija 2013/14 su šest timskih sličica (nešto kao 1974/75). U istom albumu imamo i sličice Serie B trenera. Sa svim dodatnim sličicama album ima skoro 1000 sličica (točnije 981). 

Album 2009/10 je imao grešku tokom printanja. Panini je zabravio dodijeliti Romi treći Scudetto. Panini je kasnije printao posebnu sličicu koja se lijepila na stranici Rome gdje su bili prikazani svi trofeji koje su osvojili tokom povijesti. Kasnije je album ponovno tiskan sa pravim brojem naslova prvaka. Tokom prezentacije albuma u Rimu čelnici Paninija su rekli da im je žao zbog ovoga. 

   
-Roma 2009/10 greška i ispravka plus posebna sličica dolje

-Sličica izdana 2010/11. 50 godina od prvog Calciatori Panini albuma. Numerirana je sa 00. U albumu možemo vidjeti svih 50 naslovnica.

-2012/13 možemo vidjeti nova nogometna pravila poput gol tehnologije te sprej

Službeni logo kolekcije je bivši obrambeni igrač Juventusa Carlo Parola. Logo je inspiriran u njegovom atletskom pokretu protiv Fiorentine 1950. kada je izbacio loptu iz svog prostora. Našao se na nekoliko naslovnica Calciatori albuma.


Francesco Totti je igrač koji se najviše puta našao na naslovnici albuma. Dok je Paolo Maldini izašao u najviše izdanja (njih 24). 

Prošle sezone (2016/17) imao sam prilike skupljati jedan od Calciatori albuma. Naravno to mi je prvi (imam i 2015/16 ali fali puno sličica) i stvarno sam zadivljen kvalitetom albuma i sličica. Prve sličice su holografske na kojima možete vidjeti grb Serie A te trofeje. Svaki klub Serie A 22 sličice igrača, trener, grb, timska sličica, dres, dva talentirana igrača na jednoj sličici (Generazione Z). Sličica dresa je tkaninasta. Za mene najbolji dio albuma je "Calciatoripedia". Sjajan dio albuma gdje možete čitati priče o klubu ili igračima i o prošlim sličicama. Zanimljiv dio je i "Scudetto story nelle figurine Panini" gdje možete vidjeti kako se mijenjao grb kroz Panini albume. Naravno imamo i sličice klubova Serie B. Na zadnjim stranicama možete vidjeti karijere igrača Serie A. Izdali su već puno Calciatori albuma ali nisu izgubili strast za njima. Radeći ovaj članak o Calciatori albumima zaljubio sam se još više u njih ali nemam mnogo novaca za skupljanje. Nadam se da će moja Calciatori kolekcija jednog dana biti veća. Hvala ti Panini. 

povijest Calciatori panini sličica

No comments :

Post a Comment