Language

Tuesday, October 25, 2016

JUGOSLAVIJA SP 1987- "ČILEANCI"



Svjetsko prvenstvo mladih do 20 godina 1987. održalo se u Čileu. Osim domaćina na tome prvenstvu su nastupili još Australija, Brazil predvođen Bismarckom, Italija sa igračima Milana, Intera, Juventusa, Parme... Zatim Bugarska sa Kostadinovim, uvijek neugodna Nigerija. Na prvenstvu su također nastupile i obe Njemačke. Istočna predvođena Matthiasom Sammerom i Zapadna sa Andreasom Mollerom. Pored svih tih dobrih reprezentacija Jugoslavija je postala prvak, a sjajna generacija koju je vodio Mirko Jozić dala je mnogo igrača koji su bili među najvećim svjetskim zvijezdama dolazećih godina.

U skupini je Jugoslavija bila bolja od domaćina (4:2), Austrije (4:0) i Toga (4:1), uz 5 golova Davora Šukera, te po dva Mijatovića i Bobana. Svojim potezima oduševljavao je legendarni „Žuti“.
U četvrtfinalu je golčinom Prosinečkog iz slobodnog udarca pao Brazil s 2:1. Gol je kasnije proglašen za najbolji tog SP-a. U polufinalu Jugoslavija je bila bolja od Istočne Njemačke. Štimac je zabio za 1:0, Sammer za izjednačenje a Šuker pobjedonosni pogodak.

Finale je igrano 25. listopada 1987. u Santiagu pred oko 65 000 gledatelja. Jugoslavija je igrala bez Prosinečkog i Mijatovića koji nisu mogli nastupiti zbog kartona. Boban je zabio u 85. minuti, Witeczek iz penala izjednačio, odlučivali su jedanaesterci, u kojima je baš Witeczek promašio. Jedini. Dok su za Jugoslaviju pogodili Dubravko Pavličić, Branko Brnović, Davor Šuker, Ranko Zirojević i zadnji penal za pobjedu Zvone Boban.
U finalu su igrali: Dragoje Leković, Branko Brnović, Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Zoran Mijucić, Zvonimir Boban, Milan Pavlović (od 88. Ranko Zirojević), Davor Šuker, Gordan Petrić i Pero Škorić. Nijemce je vodio Berti Vogts.

     



Witeczek je bio prvi strijelac SP-a sa sedam golova, Šuker je zabio šest, Mijatović i Boban po tri, Štimac dva, Brnović, Zirojević i Prosinečki po jedan. A Prosinečki je, premda je propustio finale, bio proglašen najboljim igračem SP-a!
Reprezentacija Jugoslavije: 
                                                                       



Igor Štimac Fudbaleri i Timovi







No comments :

Post a Comment