Language

Sunday, October 16, 2016

HRVATSKA - SAD 1990.



Nogometna prijateljska utakmica Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država smatra se za 21. službenu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije. U vrijeme odigravanja utakmice Republika Hrvatska još nije proglasila svoju neovisnost. Utakmica se računa kao prva u novijoj povijesti hrvatskog nogometa.
Ante Pavlović, tada glavni tajnik Jugoslavenskog nogometnog saveza, potpisao je dozvolu za odigravanje utakmice i bez ičijeg znanja prijavio je Fifi. Kasnije je Beograd sve pokušao da spriječi odigravanje te utakmice ali im to nije pošlo za rukom jer je FIFA već izdala dozvolu za odigravanjem.

   

Utakmica je odigrana 17. listopada 1990. Na stadionu se okupilo oko 30-ak tisuća gledatelja. Hrvatsku je s izborničke klupe predvodio Dražan Jerković. Jerkovićevi pomoćnici su bili Zdenko Kobeščak, Josip Skoblar, Vladimir Lukarić i Ivica Grinja. Zlatko Kranjčar je bio kapetan Hrvatske. Utakmica je zvršila pobjednom Hrvatske 2-1. Prvi gol djelo je Aljoše Asanovića dok je Ivan Cvjetković zabio za 2-0. Oba pogotka postignuta su uz asistenciju Marka Mlinarića. Konačnih 2-1 postavio je Troy Dayak. Mlinarić je proglašen i za igrača utakmice.

      

Puno briga Hrvatskoj je predstavljalo sastavljanje momčadi. Momčad je uglavnom sastavljena od igrača koji su igrali vani jer je Jugoslavenski savez prijetio da će kazniti sve igrače koji budu nastupili na ovoj utakmici. Neke od igrača klubovi nisu pustili jer se utakmica nije igrala u vrijeme reprezentativne stanke. Vlado Kasalo je na utakmicu došao iz Nurnberga bez dozvole kluba te kasnije platio kaznu od 25 tisuća njemačkih maraka dok je Asanović od vlasnika kluba, Metza, zatražio da mu ustupi mali privatni zrakoplov kako bi stigao na utakmicu ali je do ponoći morao biti natrag stoga je iz igre izašao u 58' minuti.

Valja napomenuti da je na ovoj utakmici promoviran i hrvatski dres tzv. kockice. Prema njemu su nastale ostale inačice "kockica".

 

HRVATSKA
Početna postava:












Zamjene: 




Izbornik: 



SAD 
Početna postava: 












Zamjene: 





Izbornik: Bob Gansler


Sudac utakmice je bio Sergio Coppetelli.




No comments :

Post a Comment