Language

Wednesday, July 20, 2016

TUŽNA PRIČA JEAN-PIERRE ADAMSA



Jedna od najtužnijih nogometnih priča ali u isto vrijeme jedna od najljepših ljubavnih priča. Tragična ali ujedno i nevjerojatna priča o francuskom nogometašu Jean-Pierru Adamsu, koji je već više od 34 godine u komi. Naizgled obična operacija dovela je do kobnog rezultata...

Adams se rodio u Dakru gdje je odrastao do svoje 10. godine. Napušta svoj rodni kraj te s bakom odlazi na hodočašće u Montargis u Loiret. Tamo je usvojen od jedne francuske obitelji. Za vrijeme školovanja radio je kod lokalnog proizvođača guma te je usput igrao nogomet za lokalne klubove. Najprije je zaigrao za Fontainebleau s kojim dvaput osvaja amatersko prvenstvo Francuske.  Nakon par sezona prelazi u prvoligaški Nimes. U prvoj ligi proveo je 9 sezona igrajući još i za Nicu i PSG. Pred kraj svoje karijere jednu sezonu je proveo u drugoligaškom Mulhouseu i amaterskom Chalonu.

Svojim dobrim igrama dogurao je i do Francuske reprezentacije. Ukupno je odigrao 22 utakmice od 1972. do 1976. Za vrijeme igranja u reprezentaciji činio je sjajan natjecateljski i prijateljski tandem s jednom od najboljih stopera svih vremena, Mariusom Tresorom. Njih dvojicu novinari su nazvali – "crna straža"! Bili su neprelazni.

Marius Tresor i Jean-Pierre Adams

Nakon završetka karijere počeo je trenirati mlade uzraste. Na jednome od tih treninga ozljedio je koljeno zbog čega je trebao ići na operaciju. Bila je to lakša ozljeda a takva je trebala biti i sama operacija, no koštala ga je života kakvog je poznavao. 17. ožujka 1982. je poslan na operaciju. Nakon očigledne liječničke pogreške došlo je do komplikacije, zadobio je bronhospazmu koja je njegov mozak lišila kisika i upao je u komu. U kojoj je i danas.

Cijeli slučaj otišao je i na sud. Liječnik anesteziolog i pripravnik dobili su jednomjesečnu suspenziju te su kažnjeni sa oko 800 dolara.

Adams danas ima 68 godina te je u komi proveo više od pola svoga života. Međutim njegova obitelj se i dalje nada čudu. Oko njega se brinu supruga Bernadette, s kojom se oženio u travnju 1969., te njihova dva sina.  Njihova vezna je naišla na puno negodovanja, pogotovo sa Bernadettine strane, jer je ona bila bijelkinja a on crnac došljak iz Senegala. Ipak pobjedila je ljubav.


Adamsova supruga Bernadette

Adams diše samostalno, bez pomoći medicinskih aparata, no svi ostali vitalni organi potpomognuti su medicinskom tehnologijom. Supruga je ta koja se svaki dan brine o njemu. Svaki dan ga presvlači, kupa, hrani... Unatoč svemu stanje se ne popravlja ali supruga kaže: "Uvjerena sam da me osjeća, i mene i sinove. Da nas čuje i doživljava. I medicinske sestre nam to potvrđuju".

Supruga danas prima mirovinu za svog muža koji je u komi te je imala veliku podršku od bivših nogometaša te nogometnog saveza.

Ona je svjesna da je mogućnost oporavka skoro pa nemoguća ali to ne mijenja moj odnos prema mužu kaže Bernadette te dodaje: "Nada uvijek postoji, mi smo tu da čuvamo njegovu ostavštinu i dostojanstvo. Za mene je vrijeme stalo 17. ožujka 1982. godine. Od tada nema promjena ni nabolje ni nagore. Konzultirali smo i najbolje svjetske neurologe koji su nam rekli da su oštećenja velika i da nema nikakve nade da se probudi. Ali, on ne stari, ima samo par sijedih dlaka".

Znali su je upitati da li je ikada razmišljala o eutanaziji svoga supruga na što je odgovorila: "Što želite da učinim? Da mu oduzmem hranu i neka umre pomalo. Ni slučajno. Život je svet. Ni ne pomišljam na eutanaziju. Ja ne mogu odlučiti umjesto njega".

Svi se nadaju da će se probuditi iz kome ali što više vrijeme prolazi sve me to više muči. Ali njegovo stanje se ne pogoršava, tako da tko zna? Medicinska znanost je napredovala i ako će možda jednoga dana znati što da naprave, zašto ne čekati?- kaže Bernadette za koju nada umire posljednja. 

UPDATE: Adams je umro 6. rujna 2021. u 73. godini, nakon 39 godina provedenih u komi.


Karijera Jean-Pierra kroz sličice 



Jean-Pierre Adams- Nimes 1971/72 "Football en action"


Jean-Pierre Adams- Nimes 1972/73 "Football en match"


Jean-Pierre Adams Nice 1974/75 "Football 1974/75"


Jean-Pierre Adams- Nice 1975-76 "Panini France Football 76"


Jean-Pierre Adams- Nice 1976/77 "Panini France Football 77"


Jean-Pierre Adams- PSG 1977/78 "Panini France Football 78"


Jean-Pierre Adams- PSG 1978/79 "Panini France Football 79"


Jean-Pierre Adams- Mulhouse 1979/80 "Panini France Football 80"

No comments :

Post a Comment