Language

Wednesday, July 13, 2016

KLETVA BELE GUTTMANNA


Bela Guttmann je bio mađarski nogometaš a kasnije i trener. Mnogo uspješniji je bio kao trener nego kao nogometaš. Igrao je na poziciji veznog te je svoju karijeru proveo u Mađarskoj, Austriji i SAD-u. Ima nekoliko nastupa i za nacionalni tim.

Bela Guttman u dresu Mađarske


U nogometnom svijetu biti će zapamćen po beskompromisnoti, mnogim selidbama iz jednog kluba u drugi te trenerskoj genijalnosti kojima je ovaj mađarski Židov pokorio Europu i svijet. Tijekom svoje 40-ogodišnje karijere osvojio je dva europska naslova, par puta prvak lige te nekoliko manjih trofeja. Najviše se zadržao u Benfici čak 3 sezone, inače je „lutao“ kao trener. Rijetko gdje se zadržavao duže od sezonu do dvije. Poznata je njegova izjava: -Treća sezona je uvijek “fatalna“. Ta treća sezona bila je fatalna dok je bio trener Benfice gdje je nakon obranjenog Europskog kupa, današnje Lige Prvaka, tražio povišicu od kluba.

Osim svojih trenerskih mogućnosti bio je poznat i po čestim sukobima sa novinarima, igračima i upravama. Nije se libio ni ući u sukob sa legendarnim Puskasom.  

Kao trener Milana 1955. ostvario je golemu prednost naspram drugih momčadi ali se ubrzo sukobio sa upravom kluba te je na polusezoni dobio otkaz. Nakon otkaza rekao je: -Otpušten sam iako nisam kriminalac ni homoseksualac. Doviđenja.

Osim u Europi trenirao je klubove i po Južnoj Americi. Tamo je Sao Paulo doveo do naslova “Pauliste“. Tamo je predstavio 4-2-4 formaciju kojom je Brazil došao do naslova svjetskog prvaka 1958.

Bella Guttmann figurina sticker Panini
Sličica iz 1965/66


Prije preuzimanja Benfice bio je trener Porta. S Portom je osvojio prvi od tri naslova portugalske lige. Nakon samo jedne sezone prelazi u Benficu gdje je doživio najsjajnije trenutke svoje trenerske karijere. S Benficom je ukupno osvojio 5 glavnih trofeja (2 lige, kup i 2 Kupa prvaka). Prvog dana na klupi Benfice otpustio je nekoliko važnih igrača te priliku dao mlađim igračima. Iste te sezone osvojio je ligu a sljedeće i tadašnju ligu prvaka. To je bilo prvi put da Real nije prvak. Iz Mozambika je doveo Eusebia. Eusebio je svojim sjajnim igrama pomogao Benfici da obrani titulu europkosg prvaka. Nakon tog drugog trofeja Kupa Prvaka, Bela je od uprave kluba tražio bonuse za silne domaće te europske trofeje. Uprava ga je odbila riječima kako to nije predviđeno ugovorom. Nakon toga Bela je napustio klub riječima: -Zapamtite, Benfica neće osvojiti europski naslov sljedećih stotinu godina. Tada se nitko nije zamarao time ali danas se to opisuje kao “Kletva Belle Guttmanna“. Od tada do danas Benfica je ukupno igrala 8 finala Europskih kupova te ih sve izgubila. 5 puta su bili u finalu Lige prvaka te 3 UEFA Cup/Europska liga. Prije finala 1990.,koje se igralo u Beču gdje je Guttmann pokopan, Eusebio je došao na grob te molio za prekid kletve.


 
Guttmannova Benfica i dva naslova prvaka Europe iz 1960/61 i 1961/62



Eusebio, Guttmann i Mario Esteves Coluna

No comments :

Post a Comment