Language

Wednesday, May 20, 2020

MCDONALD'S FIRST VIENNA FOOTBALL CLUB



Živimo u svijetu komercijalizma u kojem većina teži što većoj zaradi. Ništa drugačije nije ni u sportu. Profesionalni sport je otišao na mnogo veću razinu i svi klubovi teže što većim sponzorskim ugovorima kako bi bili održivi. Priča nas vodi u austrijsku Bundesligu u rane 90-e i nogometni klub pod nazivom First Vienna. Nogometni klub First Vienna je osnovan još davne 1894. i najstariji je nogometni klub u Austriji te je na taj način postao članom kluba "Pioneers". Club of Pioneers okuplja najstarije klubove pojedinih država. Klub osnovan od strane engleskih i austrijskih vrtlara svoje najveće uspjehe je ostvario do sredine 1950-ih. Osvojili su ukupno 6 naslova prvaka Austrije, 3 kupa, dva Challenge kupa bivše Austro-Ugarske, Mitropa kup... Godinama kasnije klub je boravio na pragu između prve i druge lige. Najpoznatiji nogometaš koji je predstavljao klub iz Beča je bivši svjetski prvak Mario Kempes. Bilo je to u sezoni 1986/87. Najveće uspjehe na europskoj sceni su imali krajem 80-ih kada su dva puta nastupili u Kupu UEFA gdje su oba puta ispadali u drugoj rundi. Kako bi bili financijski održivi kroz 80-e i 90-e su nekoliko puta mijenjali ime pa im je tako u ranim 90-ima sponzor bila američka kompanija brze hrane McDonald's. Prema tome su i ime kluba promijenili u McDonalds Vienna. Zbog sponzorskog ugovora je i grb doživio sitne preinake. Ni prvi ni posljednji klub koji je zbog novca odlučio promijeniti ime kluba. Ne znam da li je ovo prvi klub sponzoriran od strane američke kompanije ali svakako nije posljednji pa tako možemo spomenuti engleski Newhaven FC čiji je McDonalds još uvijek aktualni sponzor ili čileanski O'Higgins... Vratimo se na First Viennu. Pod McDonaldsom kao sponzorom su nastupali u ukupno tri sezone: od 1990 do 1993. 1992. ispadaju u drugu ligu i nikada se više nisu vratili u najviši rang austrijskog nogometa iako su nekoliko puta bili vrlo blizu povratka. Danas se natječu u četvrtom rangu. 

Kako je to izgledalo u ranim 90-ima možete vidjeti kroz sljedećih nekoliko slika. Svakako je zanimljivo vidjeti znak McDonaldsa na klupskim obilježjima poput grba, dresova, veliki natpis "McDonald's First Vienna Football Club" na stadionu...



-klupski grb nakon dolaska McDonald'sa

Panini Österreichische Fußball-Bundesliga 1990-1991
-McDonald's Vienna iz albuma Panini Fussball 1990/91


-McDonald's Vienna 1990/91 timska slika


-Gunther Vidreis McDonalds Vienna 1990/91

Panini Österreichische Fußball-Bundesliga 1992-1993
-McDonald's Vienna iz albuma Panini Fussball 1991/92


-McDonald's Vienna 1991/92 timska slika


-Ernst Mader McDonalds Vienna 1991/92


-Za klub je u sezoni 1991/92 nastupala i buduća zvijezda austrijskog nogometa Ivica Vastić. Nogometaš rođen u Splitu je za reprezentaciju Austrije odigrao 50 utakmica i postigao 14 golova. Posljednji od njih je zabio na EURO-u 2008 čime je postao najstariji strijelac na završnicama europskih prvenstava.


-McDonald's Vienna kao drugoligaš iz albuma Panini Fussball 1992/93

No comments :

Post a Comment