Language

Friday, June 14, 2019

ODLAZAK FERNANDA RICKSENA


Prije nekoliko dana nogometni je svijet rastužila video poruka bivšeg nizozemskog reprezentativca Fernanda Ricksena. U video poruci objavljenoj na twitteru Fernando je govoreći uz pomoć aparata pozvao sve na njegovu posebnu večer, ujedno i posljednju. Večer je to humanitarnog karaktera na kojoj će se prikupljati novac za sve oboljele od iste bolesti od koje boluje i on. Prije šest godina bivšem nizozemskom reprezentativcu je diagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Bolest je to (neurodegenerativni poremećaj) koja dovodi do propadanja živčanih stanica mozga i leđne moždine. Započinje sa slabošću ruku i nogu, a većina oboljelih na kraju izgubi sposobnost hodanja, korištenja ruku, govora, gutanja i disanja. Bolest može zahvatiti ljude bilo koje dobi, a prosječno preživljavanje od otkrića je dvije do četiri godine. Oko 10% oboljelih preživi duže od 10 godina.

Vijest o bolesti Ricksen je objavio 2013. godine tokom gostovanja na televiziji povodom netom objavljene autobiografije. Tadašnja objava je pogodila cijeli nogometni svijet. Dobio je podršku navijača svih svojih prethodnih klubova ali i navijača suparničkih klubova (Celtic). Mnoge druge osobe su mu također dale podršku. Te iste godine je rekao kako ne namjerava odustati od bolesti. „Jednog dana netko će prvi pobijediti i preživjeti ovu strašnu bolest. Dopustite mi da budem ta osoba. Ostat ću borac kakav sam oduvijek bio.“

2014. godine je igrao u počasnoj utakmice između ekipe koju je on sastavio protiv Fortune Sittard. U igru je ušao posljednjih nekoliko minuta. Sjeverna tribina Fortuninog stadiona je preimenovana njemu u čast, a ispred stadiona je postavljen i njegov kip. Ricksen je osnovao i zakladu za borbu protiv ALS-a. Fernandu, nažalost, nije ostalo mnogo vremena.

Fernando Jacob Hubert Hendrika Ricksen je rođen u radničkoj obitelji u Heerlenu gdje je i proveo svoj djetinjstvo koje je kako on sam kaže bilo teško. Dio njegova života kojeg se ne želi prisjećati. Nogometom se počeo baviti u vrlo ranoj dobi te je nastupao za mlade uzraste Rode. Kasnije prelazi u Fortunu Sittard nastupajući najprije za mlađe kategorije prije nego što će debitirati za A tim 1993. (sezona 1993/94). U svojoj prvoj seniorskoj sezoni je odigrao samo dvije utakmice. Fortuna je tada nastupala u drugoj nizozemskoj ligi, a već iduće sezone Ricksen je postao standardni prvotimac. Suigrač mu je bio i Mark van Bommel, buduća legenda nizozemskog nogometa. Iduće sezone klub iz Sittarda osvaja prvo mjesto Eerste Lige čime osiguravaju nastup u najvećem rangu nizozemskog nogometa od iduće sezone. U Fortuni je ostao još dvije sezone u kojima su osvojii 13. i 11. mjesto Eredivisie. Nakon Fortune, zbog unosne ponude, odlazi u AZ koji je u tom trenutku ispao iz prve lige.

-slavlje Ricksena (skroz lijevo) i van Bommela (sredina) nakon osvajanja druge lige s Fortunom

Povratak u drugu ligu je značio i značajan korak natrag u njegovoj karijeri. Međutim iste sezone klub iz Alkmaara je osvojio prvo mjesto čime se vratio u prvu ligu. Ricksen je postao jedan od najboljih igrača, a u klubu se zadržao do ljeta 2000.

U transferu vrijednom oko 6 milijuna eura prelazi u škotske Rangerse kod nizozemskog trenera Dicka Advocaata. U Škotskoj se zadržao 6 godina. U to vrijeme Fernando je postao i reprezentativac. S Rangersima je osvojio sedam trofeja što mu je i najtrofejnije razdoblje od svih klubova za koje je igrao. Trofej je dizao dva puta kao osvajač prvenstva te isto toliko kupova. Uz to ima i 3 Liga Kupa. Tijekom boravka u Glasgowu često je viđen u noćnom životu. Ricksen je postao ovisnik o alkoholu, kokainu i ženama. Često se uspoređivao sa Gazzom, također bivšim igračem Rangersa. Imao je redovite izvanbračne odnose. Unatoč osobnim problemima ostao je u klubu, mada je često bio na izlaznim vratima zbog svog ponašanja. Pokušavao se i ostaviti svojih poroka. 2006. nakon incidenta na letu, s Rangersima, je završio u rehabilitacijskom centru na nekoliko tjedana.

Iste godine odlazi na posudbu u ruski Zenit gdje se ponovno spaja s bivšim trenerom Advocaatom. Nakon posudbe ipak je ostao u klubu sve do 2009. Nakon dobrog početnog razdoblja, nije uspio karijeru vratiti na pravi put te je opet nastavio s alkoholom, njegovim najgorim porokom. U klubu se i nije puno naigrao te je uglavnom služio kao rezerva s klupe. Osvojio je jedno rusko prvenstvo i superkup te vjerojatno najvrjednije trofeje u svojoj karijeri UEFA Kup i Superkup. Sav novac koji je zaradio u Škotskoj i Rusiji je potrošio na alkohol, drogu i striptiz klubove.

Nakon dužeg razdoblja bez kluba vratio se u Nizozemsku. Opet je postao članom Fortune iz Sittarda, kluba njegove mladosti. Klub je u tom trenutku bio pri dnu druge lige, a on se vratio kako bi im pomogao da ne ispadnu u niži rang. Tamo se zadržao sve do 2013. kada se ostavio profesionalnog nogometa. 

Fernando, nažalost, neće postati prvi koji je uspio pobijediti ALS unatoč velikoj borbi. Usprkos svim porocima i karijeri koja je mogla biti mnogo veća, rado će ga se sjećati svi nogometni fanovi. Jednog dana kada napusti ovaj svijet njegovo ime će biti zauvijek (veći i je) zapisano u srcima svih navijača Fortune i Rangersa ali i svih drugih. Nadajmo se da njegova borba može biti primjer svima ostalima.


KARIJERA FERNANDA RICKSENA:
1994/95 (Fortuna Sittard): Promocija u prvu ligu.

1995/96 (Fortuna Sittard) (Panini)

1996/97 (Fortuna Sittard) (Panini)

1997/98 (AZ Alkmaar): Prvak Eerste Lige.

1998/99 (AZ Alkmaar) (Panini)

1999/00 (AZ Alkmaar) (Panini)

Scottish Premier League Panini Ricksen
2000/01 (Glasgow Rangers) (Panini)

2001/02 (Glasgow Rangers) (Panini): Osvajač škotskog kupa i liga kupa.

2002 (Nizozemska): Za reprezentaciju je debitirao 2000. godine.

2002/03 (Glasgow Rangers) (Panini): Trostruka domaća kruna (prvenstvo, kup i liga kup).

2003 (Nizozemska): Ukupno je odigrao 12 utakmica za nacionalni tim. Posljednju 2003.

2003/04 (Glasgow Rangers) (Panini)

2004/05 (Glasgow Rangers) (Panini): Osvaja svoje drugo škotsko prvenstvo i treći liga kup.

2005/06 (Glasgow Rangers) (Panini)

2006 (Zenit)

2007 (Zenit): Nakon Škotske prvak je i Rusije sa Zenitom.

2008 (Zenit): 2008., zajedno s Ricksenom, Zenit osvaja tri trofeja: ruski superkup, UEFA Cup i UEFA Superkup.

2009 (Zenit)

2010/11 (Fortuna Sittard)

2011/12 (Fortuna Sittard)

2012/13 (Fortuna Sittard): Karijeru je završio u klubu u kojemu je i počeo svoju seniorsku karijeru.

Fortuna Sittard, AZ Alkmaar, Rangers, Netherlands and Zenit 

No comments :

Post a Comment