Language

Friday, October 19, 2018

Panini je za sličice Rusija 2018 oborio rekord – sada ih žele kupiti Amerikanci!

Panini je za sličice Rusija 2018 oborio rekord – sada ih žele kupiti Amerikanci!

Interes za sličicama Panini prelazi preko oceana i dolazi sve do Sjedinjenih Američkih Država. Glasine vezane za promjenu vlasništva te tvrtke, koja je dobro poznata u cijelome svijetu zbog svojih albuma sa slikama nogometaša i ostalih sportaša, počele su kružiti svijetom nešto jačim intenzitetom zadnjih tjedana.
Zadnjih mjeseci je nekoliko potencijalnih kupaca tvrtke počelo proučavati portfolio tvrtke Panini, koju danas nadzire društvo Ad Aldo Hugo Sallustro, zajedno s ostalim partnerima. Oni koji drže najveći udio u tvrtki Panini bi trebali dopustiti američkoj banci Lincoln International, koja se bavi investicijama, da procijeni eventualna udruženja koja su zainteresirana za preuzimanje Paninija. U slučaju da se preuzimanje desi, to bi bilo, za početak, najvažnije.
Cilj bi narednih tjedana bio, kako bi se uopće nešto pokrenulo, pokrenuti aukciju za mali broj potencijalnih mušterija – ako je vjerovati glasinama, bilo bi pozvano najviše 4-5 subjekata (ljudi ili grupa – teško je reći) da uopće pogledaju dossier. Pola bi ih bilo privatnih pravnih agencija, dok bi druga polovica bila strateške grupe, da budemo nešto detaljniji – velike multinacionalne američke tvrtke.
Jedna od pretpostavki, koja je poput glasine kružila u prošlosti, jest bila ta vezana za spajanje s newyorškom tvrtkom Topps. Tvrtka Topps je multinacionalna tvrtka koja je se u početku bila u duhanskoj industriji, no kasnije je ušla i u biznis sličica i albuma u SAD-u (poznati su oni za baseball). Osim u SAD-u, poznati su i u Europi, zato što drže prava za englesku Premier ligu, nakon što su preuzeli ono što je radila tvrtka Merlin Publishing. Ostaje nam nagađati hoće li (ili uopće neće) Topps biti među zainteresiranima.
Cijena je podosta visoka – u financijskim okruzima priča se o procjeni većoj od milijardu eura. To nije prvi put da portfolio tvrtke Panini završava na stolovima velikih međunarodnih tvrka i grupa za ulaganje. Zadnjih desetak godina, ulagači u Panini su se raspitivali više puta oko prodaje, koja se, međutim, nije nikada desila. Jedan od faktora koji su potencijalni kupci uvijek uzimali u razmatranje je uvijek bilo njihovo poslovanje u ciklusima.
Panini, koji djeluje u 125 zemalja, ima prihod koji je u jakom porastu svake parne godine (doba europskih ili svjetskih nogometnih prvenstava). Trend u ciklusima, koji bi, bez sportskih događanja, imao zaradu od 500 miliona. Ta brojka prelazi 600 mil. kada dođe vrijeme europskog prvenstva, odnosno, prelazi 700 mil. i približava se brojci od 800 mil kada na vrata dođe svjetsko prvenstvo.
No Panini je uvijek sposoban stvoriti bruto dobit veću od 200 mil. eura u godini kada se održava svjetsko nogometno prvenstvo. Europska prvenstva imaju nešto manju isplativost od svjetskih prvenstava, a ono vrijeme u kojem natjecanja nema, zarada se vrti oko 40 do 50 miliona bruto dobiti.
Baš bi 2018. trebala završiti s rekordnim rezultatima, koje pokazuju boom proizvoda vezanih uz FIFA-ino Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dovoljno je uzeti u obzir to da bi ova godina mogla potući rekord 2014. godine, kada se održalo Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Panini je tad ostvario prihode između 700 i 800 mil., odnosno bruto zaradu od 200 mil. Valjalo bi reći da se prije 4 godina, za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu, dao zadatak poslovnoj banci Nomura, sličan ovome o kojem je bilo govora na početku ovog članka. Na kraju, taj se proces iz 2014. nije priveo kraju.


Obradio: Marko Zrinjan

No comments :

Post a Comment