Language

Saturday, November 25, 2017

GEORGE BEST- TALENT KOJI SE RAĐA JEDNOM U 100 GODINA


„1969 ostavio sam se žena i alkohola- bilo je to najgorih 20 minuta mog života“

George Best je bio nogometaš iz Belfasta, Sjeverne Irske. Rođen je 22. svibnja 1946. Mnogi ga smatraju za najboljeg nogometaša u povijesti. Njegova sjajna karijera je bila kratka zbog alkohola. Smatra se za jednog od najvećih driblera u povijesti nogometa. Igrao je kako ofenzivni vezni ili kao krilo. Poznat je po jedinstvenom stilu igre: brzini, vještini, ravnoteži, igri s obje noge, golgeterskim sposobnostima...

Bio je prvo dijete Richarda i Anne Best. Imao je četiri sestre i jednog brata. Otac mu je radio kao tokar željeza u brodogradilištu dok mu majka nikada nije imala stalan posao. Radila je u tvornici sladoleda, cigareta... Radila je bilo što samo da u kuću donese koju funtu više. Također njegova majka je bila i dobra hokejašica koja je također predstavljala njihovu državu te bi je on išao gledati dok je bio dijete. Njegova majka je rekla da se počeo igrati sa loptom već sa samo 10 mjeseci. Igrao se bilo gdje. Loptu je nosio i sa sobom u krevet. 

-Best sa samo 15 mjeseci 

Karijeru je počeo u Manchester Unitedu. Tokom svojih početaka u Belfastu ga je primjetio skaut Man. Uniteda. Do tada je igrao za lokalne klubove. Skaut Manchester Uniteda Bob Bishop poručio je Matt Busbyju: „Šefe, mislim da sam Vam otkrio genija.“ Otišao je u Manchester gdje je ostao par dana ali je tada bio bolestan. Vratio se nazad kada je njegov otac nazvao Matt Busbyja te mu je on dao još jednu priliku. Tada je imao samo 15 godina. Debitirao je sa 17 godina i ukupno je za „Crvene Vragove“ igrao 11 sezona. Zvijezda je rođena i Best počeo je uživati u nogometu. Svojim driblinzima u debiju, kojeg je ostvario protiv WBA-a, navijače je dovodio do ludila. Postao je ovisnik o nogometu i počeo je sve više razvijati svoje sposobnosti. Već u njegovoj mladenačko dobi reputacija mu je rasla. Ubrzo je postao jedan od glavnih igrača u Unitedu zajedno sa Bobbyjem Charltonom i Denisom Lawom. Najveći problem mu je predstavljao rani odlazak iz kuće jer nije imao roditelje da mu udijele savjet.

„Gurnuo mi je loptu kroz noge prvi put, drugi put i treći put i rekao sam mu: Sine učini to još jednom i slomit ću ti je*eni vrat.“- Harry Gregg o George Bestu 

Europski kup (današnja Liga Prvaka) uvijek je bio jedan od glavnih opsesija za Manchester United. 1966. sastali su se sa Benficom u četvrtfinalu. U prvoj utakmici United je na domaćem terenu pobijedio 3-2. U uzvratu je George Best bio heroj „Crvenih Vragova“ sa dva postignuta gola. Benfica je bila vrlo jaka u to vrijeme. Imali su Colunu i Eusebija. To mu je bila jedna od najboljih utakmica u dresu Uniteda. Kasnije se pojavio na naslovnicama novina što je tada bilo jako rijetko, vidjeti nogometaša na naslovnici. Postao je „pop-zvijezda“ nogometaš. Povratak Beatlesa. Bio je poput nogometnog Elvisa Persleyja. Jedan je od prvih “celebrity“ nogometaša. U to vrijeme došli su i prvi problemi. Izlazio je više, uvijek je bio okružen curama i počeo je piti. Imao je samo 19 godina. Te sezone Manchester nije osvojio Europski kup na koji su morali pričekati još par sezona. 

-George Best pri povratku u Englesku nakon 5-1 pobjede nad Benficom

U finalu Europskog kupa 1968 suočili su se s Benficom na Wembley stadionu. Best i Charlton protiv Colune, Eusebija i drugih. George Best je bio u sjajnoj formi. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1. U produžetku je Manchester zabio još tri gola te osvojio Europski kup, prvi u njihovoj povijesti. Prvi gol u produžecima je djelo George Besta. Primio je visoku loptu, prošao pored zadnjeg braniča, predriblao golmana i zabio u praznu mrežu. Druga dva gola su zabili Kidd i Charlton. Osvajanje Europskog kupa bilo je vrlo emocionalno za njega, Matt Busbyja i Bobby Charltona. Osvojen je 10 godina nakon avionske nesreće u Munchenu. Tada je Best imao samo 22 godine.

Nakon slavlja u Europskom kupu stvari nisu krenule dobro za Georgea. Osvojio je najvažniji trofej na klupskoj razini. Što sada? Kasnije se i Matt Busby umirovio a on je u Bestovom životu bio vrlo važna osoba. Tijekom sezone je nekoliko puta i pocrvenio. Počeo je tražiti nove stvari koje će mu zamijeniti uzbuđenje koje mu je pružao nogomet. Postao je zvijezda noćnih klubova. Tražio je sreću u stvarima koje je ne mogu dati poput alkohola ili seksa. Postao je ovisnik. Nije se pojavljivao na treninzima. Novi treneri se nisu mogli nositi sa razuzdanim nogometašem. Jednom je rekao: „Sam sam svoj neprijatelj.“ Zbog toga se njegova majka loše osjećala dok je otac bio jakog karaktera. Postigao je sve prije svoje 22 godine te ga je to zbunilo. Osvojio je i Zlatnu loptu. Igrao je za United sve do 1974. Nakon trofeja Europskog kupa svi su očekivali da će klub osvojiti još mnogo titula ali nisu. George Best nije igrao kao u prijašnjim sezonama. I klub nije bio na istom nivou nakon Busbyjevog odlaska. Nakon 1968. je postao "izgubljen". Nije znao što dalje. Davao je intervjue poput: „Moja boca na dan“ ili „Zadnje godine sam potrošio na opijanje“. 


Ostatak karijere mu nije bio bajan. Igrao je za mnoge klubove i u brojnim počasnim i dobrotvornim utakmicama. Igrao je u NASL-u u vrijeme kada su tamo igrali i drugi sjajni igrači poput Pelea, Beckenbauera, Cruyffa, Eusebija... Tada je imao 29 godina. U SAD-u je igrao za Los Angeles Aztecse, Fort Lauderdale Strikers i San Jose Earthquakes. Nije prestao piti. Prije odlaska u Ameriku igrao je za Stockport i Cork Celtic. Kada su sezone u Americi bile gotove igrao je po dvije godine za Fulham i Hibenian. Najveći problem je predstavljao alkohol zbog kojega mnogi klubovi nisu željeli riskirati s njime. Tijekom utakmica imao je svojih briljantnih trenutaka ali većim djelom je bio nevidljiv. Primjerice u svome debiju za Fort Lauderdale Strikerse je zabio hattrick u 5-3 pobjedi.

U listopadu 1978 mu je umrla majka. Posljednjih godina svoga života i ona je bila ovisnik o alkoholu. George Best je krivio sebe zato jer je trebao biti uz nju ili je barem trebao nazvati ili pisati. Ta krivica ga je mučila neko vrijeme. Majčina smrt mu je bila razlog da popije koju čašicu više.

Kasnije je saznao da će postati otac pa je tražio pomoć da prestane piti. U to vrijeme je bio član San Josea i oni su mu pomogli s time. Tijekom svog vremena u Earthquakesima postigao je vjerojatno i najbolji gol u njegovoj karijeri gdje je u slalomu predriblao nekoliko obrambenih igrača unutar šesnaesterca te zabio. Golman nije mogao ništa.

Čak i kada mu se sin rodio nije prestao s alkoholom. Kasnije je igrao za Bournemouth, Brisbaine Lions, Tobermore United...

Ženio se dva puta. Sa Angie i Alex. Sina Caluma je dobio sa prvom ženom 1981. I nakon završetka karijere nije prestao piti. Zbog alkohola je više puta bio u zatvoru te gubio vozačku dozvolu. Početkom 2000-ih je imao velikih problema sa jetrom. 2001. je završio u bolnici zbog upale pluća. 2002. mu je obavljena uspješna transplatacija jetre. Čak i nakon transplatacije je nastavio sa alkoholom. U listopadu 2005. je primljen u bolnicu na intenzivnu njegu. Imao je infekciju bubrega. Umro je 25. studenog 2005. Imao je 59 godina. Na sprovodu se okupilo više od 100 000 ljudi. 

"Što bi htio da ljudi misle o tebi? Pa znam što oni zaista misle. Kada odem zaboraviti će na sve loše stvari i sjećati će se nogometa, jednostavno to. I briga me za sve ostalo sve dok se sjećaju nogometa i ako samo jedna osoba misli da sam bio najbolji na svijetu to je dovoljno za mene i to je jedino bitno ako mene pitate." (radio intervju dva mjeseca prije smrti)

-George Bestova zadnja slika i intervju: "Nemoj umrijeti kao ja"


Pokušati ću vam prikazati njegovu karijeru kroz slike tijekom igranja u Manchester United ali i ostalim klubovima za koje je nastupao. Naravno, teško je pronaći slike u svim klubovima za koje je igrao. Pa započnimo sa “službenim“ klubovima u kojima je igrao. Statistike utakmica i golova su preuzeti iz knjige: Remeber me for my football, George Best: For the record. Autori: Phil Hughes i Paul Collier. Stavio sam i podatke vezane za mlađe uzraste Man. Uniteda. 


-junior tim Manchester Uniteda 1963/64

Prva natjecateljska utakmica George Besta u dresu Manchester Uniteda je bila 9. rujna 1961. u Lancashire league Division 1. Imao je 15 godina kada je igrao za A tim u domaćoj 2-1 pobjedi protiv Stockport Countyja. Što je Lancashire liga? To je juniorsko ligaško natjecanje sa dvije lige (Division 1 i 2). George Best je igrao u obje te lige za Unitedov A i B tim. Igrao je tri sezone za mlade uzraste Manchester Uniteda. U tim sezonama je igrao u obe Lancashire lige te u juniorskom FA Cupu te za rezerve točnije u središnjoj ligi za rezervne momčadi (Reserves- central league).  

1961/62: 27 utakmica / 12 golova
Lancashire League Division 1: 5 / 2
Lancashire League Division 2: 22 / 10

1962/63: 30 utakmica / 26 golova
Lancashire League Division 1: 10 / 7
Lancashire League Division 2: 18 / 19
FA Youth Cup: 2 / 0

1963/64: 18 utakmica / 15 golova
Lancashire League Division 1: 5 / 7
FA Youth Cup: 5 / 5
Reserves- Central League: 8 / 3

U sezoni 1963/64 je igrao za juniore, rezerve i seniore Manchester Uniteda.

Manchester United 1963/64: 27 utakmica / 6 golova
League Division 1: 17 / 4
FA Cup: 7 / 2
UEFA Cup Winners' Cup: 2 / 0
Friendlies: 1 / 0


Kada je započela sezona 1963/64 nitko nije mogao očekivati kakav će utjecaj George Best ostaviti u nogometu. Sezona je počeo 24. kolovoza kada je debitirao za rezerve u domaćoj utakmici protiv Sheffield Wednesdaya i pomogao momčadi u pobjedi od 4-0. Igra u toj utakmici ga je dovela do prve momčadi gdje je debitirao protiv istog protivnika na Old Traffordu. Prvi gol za seniorsku momčad je zabio 28. prosinca 1963. protiv Burnleyja. Zabio je jednom u 5-1 pobjedi. 

Manchester United 1964/65: 61 utakmica / 15 golova
League Division 1: 41 / 10 (propustio samo jednu utakmicu)
FA Cup: 7 / 2
Inter-Cities Fairs Cup: 11 / 2
Friendlies: 2 / 1

U drugoj sezoni je igrao puno više. Više od duplo utakmica nego u prvoj sezoni. 59 utakmica te 14 golova. Postao je jedan od glavnih igrača u United. Osvojio je prvi naslov prvaka. 

 
Manchester United 1965/66: 45 utakmica / 17 golova
FA Charity Shield: 1 / 1
League Division 1: 31 / 9
FA Cup:  5 / 3
European Cup: 6 / 4
Friendlies: 2 / 0

Jedan od najboljih utakmica za "Crvene Vragove". 5-1 pobjeda u Portugalu nad Benficom. Zabio je dva gola. Vratio se u Englesku sa sombrerom na glavi te postao "pop-zvijezda" nogometaš. 17 golova u 43 utakmice. 

Manchester United 1966/67: 61 utakmica / 23 gola
League Division 1: 42 / 10 (odigrao je sve utakmice u ligi)
FA Cup: 2 / 0
League Cup: 1 / 0
Friendlies: 16 / 13

Drugi ali ujedno i zadnji naslov prvaka sa Unitedom. 10 gola u 45 utakmica. 

Manchester United 1967/68: 54 utakmica / 32 gola
FA Charity Shield: 1 / 0
League Division 1: 41 / 28
FA Cup: 2 / 1
European Cup: 9 / 3
Friendlies: 1 / 0
 Najbolja sezona u dresu Uniteda. 32 gola u 53 utakmice. Najviše golova u jednoj sezoni. Osvojio je Europski kup. Prvi za Man. United. Zabio je jedan gol u produžecima finala protiv Benfice. United je pobijedio 4 naprema 1. Nakon ovog uspjeha ali i Zlatne lopte, koju je osvojio kasnije, karijera mu je krenula nizbrdo. Počeo je više piti ali i tražiti zadovoljstvo u nekim drugim stvarima. 

Manchester United 1968/69: 57 utakmica / 23 gola
League Division 1: 41 / 19
World Club Championship: 2 /0
FA Cup: 6 / 1
European Cup: 6 / 2
Friendlies: 2 / 1

Prvi puta u karijeri je zaradio isključenje. Bilo je to u uzvratnoj utakmici protiv Estudiantesa na Svjetskom klupskom prvenstvu. Solidna sezona za Besta u kojoj je dao 22 gola u 55 utakmica. Manchester je dogurao do polufinala Europskog kupa gdje je izgubio od Milana. 

Manchester United 1969/70: 63 utakmica / 30 golova
League Division 1: 37 / 15
League Cup: 8 / 2
FA Cup: 8 / 6
Friendlies: 10 / 7

Sezona je počela sa trenerskom promjenom gdje je Sir Matt Busby postao glavni direktor kluba, a McGuinness glavni trener odgovoran za izbor momčadi. Promjena je loše utjecala na formu Uniteda jer nisu uspjeli pobjediti ni u jednoj od prvih šest utakmica.
Na kraju prve polufinalne utakmice League kupa, protiv Manchester Cityja, Best je izbio loptu iz ruku suca. Kažnjen je sa 100 funti te suspenzijom od četiri tjedna. Vratio se nogometu u petoj rundi FA kupa protiv Northamptona. Zabio je šest puta u 8-2 pobjedi. Ovo mu je bila treća sezona zaredom da je završio kao najbolji strijelac svoje momčadi. 
Best je ponovio sezonu od lani ali je United počeo gubiti od "malih" timova. Završili su na 8. poziciji. 23 gola u 53 utakmice. Nakon slavlja u Europskom kupu svi su očekivali da će United osvojiti još trofeja ali nisu. 

Manchester United 1970/71: 55 utakmica / 25 gola
League Division 1: 40 / 18
Watney Cup: 3 / 1*
League Cup: 6 / 2
FA Cup: 2 / 1
Friendlies: 4 / 3

Isto mjesto u ligi kao i prošle sezone. Best je dao 22 gola u 51 utakmici. Bio je 3. u poretku za Zlatnu loptu. U siječnju 1971 je propustio vlak koji je vozio United na ligašku utakmicu protiv Chelseija. Uzeo je kasniji vlak za London ali je umjesto toga odlučio provesti vikend sa glumicom Sinead Cusack. Klub ga je suspendirao na dva tjedna. Opet je završio kao najbolji strijelac Manchester Uniteda.

*Watney kup je bilo natjecanje osnovano 1970. (ukinuto 1973.). Održavalo se prije početka nove sezone i sastojalo se dva kluba koja su zabila najviše golova u prve četiri lige u prošloj sezoni (Division 1 – Division 4). Ukupno osam timova. 

Manchester United 1971/72: 59 utakmica / 30 golova
League Division 1: 40 / 18
Watney Cup: 1 / 1
League Cup: 6 / 3
FA Cup: 7 / 5
Friendlies: 5 / 3

Odličan početak sezone za Crvene Vragove. Bili su prvi na tablici do Božića ali su doživjeli sedam uzastopnih poraza čime su upropastili sve dobro do tada. Best je bio najbolji igrač Uniteda te sezone. Zabio je 27 gola u svim natjecanjima. Isto mjesto na tablici kao i prošle dvije sezone. 

Manchester United 1972/73: 25 utakmica / 6 gola
League Division 1: 19 / 4
League Cup: 4 / 2
Friendlies: 2 / 0

Već i u prošlim sezonama je počeo izbivati sa treninga. Zbog crvenih kartona počeo je propuštati utakmice. Nakon prošle sezone se planirao ostaviti nogometa ali nije. Odigrao je samo 23 utakmice u kojima je postigao 6 golova. Planirao je umiroviti se po drugi puta u karijeri ali je nastavio s treninzima.

Manchester United 1973/74: 19 utakmica / 3 gola
Reserves- Central League: 1 / 0
League Division 1: 12 / 2
Friendlies: 6 / 1

Tokom ljeta 1973. Best je objavio da prestaje s nogometom. Međutim, krajem kolovoza, Unitedov predsjednik Louis Edwards je izjavio kako bi volio da Irac počne trenirati s klubom. Trener Tommy Docherty je također želio imati Besta u momčadi. Best je priopćio kako bi htio još jednom pokušati. Posljednja sezona u klubu iz Manchestera. Odigrao je samo 12 utakmica te zabio 2 gola. Zadnju utakmicu odigrao je 1. siječnja 1974. United je te sezone ispao u drugu ligu. 

Dunstable Town 1974: 3 utakmice / 0 golova 

Sljedeća stanica u njegovoj karijeri je klub iz Southern lige Dunstable Town. Otišao je tamo zbog bivšeg suigrača Barryja Fryja koji je tamo bio igrač/trener. Iako je klub imao velike planove Best je za njih odigrao samo tri prijateljske utakmice utakmice: protiv Manchester Uniteda, Cork Celitca i Luton Towna. Zbog velikog trošenja klub je bankrotirao. 

Jewis Guild 1974: 4 utakmice / 1 gol

Potpisao je unosan ugovor sa južnoafričkim klubom. Nije igrao nogomet pet mjeseci, a njegov dolazak je privukao veliku pažnju. Best je odigrao četiri utakmice za klub iz Johannesburga i uspjeli su pobijediti u samo jednoj. Zabio je i jedan pogodak i to u posljednjoj utakmici protiv Durban Uniteda. Njegov tim je izgubio sa 2-1. To je bilo kaoticnih 7 dana nogometa za Georgea, i iako je financijsku profitirao, njegovi nastupi su razočaravajući.

Stockport County 1975/76: 4 utakmice / 3gola
Prijateljske 1 / 1
League Division 4: 3 / 2

Na naslovnici je pisalo: BEST potpisuje za Stockport u četvrtoj ligi. Dogovor je bio da će odigrati tri utakmice, a prva je bila protiv Swansea. Prije svoje prve utakmice za Stockport igrao je u prijateljskom susretu s prvoligašem Stokeom. Kako bi se bolje upoznao sa suigračima. Zabio je lijepi pogodak u drugom poluvremenu iz slobodnog udarca, a meč je završio remijem 1-1. U prvom službenom susretu za klub skupilo se tri puta više ljudi nego što ih je obično znalo biti. Svi su došli vidjeti Besta. Zabio je jedan gol u pobjedi od 3-2. Njegov sljedeći meč je bio protiv Watforda. U remiju 2-2 opet je dao gol. Zadnji susret je bio protiv Southporta. Opet se puno ljudi skupilo zbog njega. Njegovi su pobijedili 1-0. 

Cork Celtic 1976: 3 utakmice / 0 golova
Bass league of Ireland 3 / 0

Godine 1976. kratko je igrao za irski Cork Celtic. Debi je imao u irskoj ligi u utakmici protiv Droghede. Zbog velikog interesa utakmica je premještena Corkovog Turner Cross terena na veći Flower Lodge. 12 tisuća ljudi je svjedočilo porazu 2-0 od Droghede. Za irski klub je odigrao samo 3 ligaška susreta. Druga dva protiv Bohemiansa i Shelbournea. Njegov nastup protiv Shelbournea reporter je opisao kao: "laka lova za igrača koji je pokazao nezainteresiranost za utakmicu". Sljedećeg dana ga je klub otpustio zbog nedostatka entuzijazma.

Los Angeles Aztecs 1976: 24 utakmice / 15 golova (uključujući jednu utakmicu playoffa)

Nakon Irske odlazi u Sjedinjene Države. Za klub iz LA-a je igrao u 3 navrata (sezone) jer kada se tamo nije igralo vraćao se igrati u Europu. Skoro 20 000 ljudi se skupilo na njegovoj prvoj utakmici za LA. Njegov tim je izgubio 2-1 od Earthquakesa. Tokom sezone je zabio svoj prvi i jedini hattrick u NASL-u. Zabio ih je u 8-0 pobjedi na Bostonom. Njegova prva sezona u NASL-u se pokazala uspješnom. Propustio je samo jednu utakmicu. Završio je kao najbolji strijelac kluba te tome pridodao sedam asistencija. Aztecse je u prvoj playoff rundi izbacio Dallas Tornado. 

Fulham 1976/77: 42 utakmice / 9 golova
League Division 2: 32 / 6
Reserves- Football combination: 1/0
League Cup: 3/2
FA Cup: 2/0
Friendlies: 4 /1 (uključujući oproštajne utakmice Frank Lamparda i Les Barretta) 

Za Fulham je nastupao u drugoj ligi engleskog nogometa. Vratio se engleskom nogometu 4. rujna u domaćoj utakmici protiv Bristol Roversa. Mnoštvo oko 21 tisuće je došlo gledati njega i bivšu zvijezdu QPR-a i Manchester Citiyja Rodneyja Marsha. Best je "zapalio" Craven Cottage nakon samo 71 sekunde. Zabio je jedini gol u toj utakmici. U veljači 1977. se dogodila prometna nesreća zbog koje je morao propustiti sljedećih pet utakmica. Sezonu su završili na 17. mjestu te se za dva boda spasili od ispadanja. 32 ligaška nastupa te 6 golova. Dovođenjem Besta i Marsha privukli su i značajan interes na Craven Cottageu ali rezultatski to nisu opravdali.  

Los Angeles Aztecs 1977: 25 utakmica / 13 golova (uključujući pet playoff utakmica) 

Druga sezona u Atzecsima. Tokom sezone više od 55 000 gledatelja je posjetilo utakmicu Peleovog Cosmosa i Bestovog Aztecsa. Pele je zabio hattrick dok je Best zabio jedan gol u 5-2 porazu. Aztecse je kasnije u polufinalu playoffa izbacio Seattle Souders. Osim 13 golova nadodao je i 26 asistencija. Sjajna sezona za njega.    

Fulham 1977/78: 12 utakmica / 3 gola
League Division 2: 10 / 2
Anglo-Scottish cup: 1 / 1
Friendlies: 1/0

Posljednja sezona u Fulhamu. Iako nije ništa osvojio rekao je da je uživao u vremenu provedenom u klubu sa Craven Cottagea. 10 utakmica i 2 gola.

Los Angeles Aztecs 1978: 12 utakmica / 1 gol

Povratak u Ameriku. Treća sezona za klub iz LA-a u kojoj je odigrao 12 susreta te jednom zabio. 

Fort Lauderdale Strikers 1978: 14 utakmica / 5 golova (uključujući 5 playoff utakmica)

Nastavio je igrati u NASL-u ali u klubu sa Floride, Fort Lauderdalesima. U svojoj prvoj utakmici je zabio dvaput u 5-3 pobjedi nad NY Cosmosima. George Best i Strikersi su izgubili u konferencijskom finalu od Tampa Bay Rowdiesa. Solidna sezona u kojoj je zabio pet gola i dodao tri asistencije. 

Fort Lauderdale Strikers 1979: 19 utakmica / 2 gola

Druga sezona u klubu sa Floride. Best je igrao u 19 utakmica i dodao dva gola. 

Hibernian 1979/80: 19 utakmica / 3 gola
Scottish Premier Division: 13 / 3
Scottish FA Cup: 3 / 0
Friendlies: 3 / 0

Pridružio se škotskom klubu koji je tada bio u zoni ispadanja. Best je bio plaćen ovisno o igranju (pay per play). Primao je £2,000 za svaku utakmicu koju je odigrao. Više od 20 000 navijača je došlo na prvu njegovu domaću utakmicu za škotski klub. Njegov svaki dodir je nagrađen pljeskom. U utakmici protiv Rangersa, gostujući navijači su bacali limenke pive na njega dok je pokušavao izvesti korner. Uzeo je jednu od njih te se napio iz nje. Kasnije je zabio gol u utakmici protiv Celtica. Zbog alkohola je i propustio nekoliko utakmica. Jednom se napio sa nacionalnim timom francuske u ragbiju. Iako su imali Besta u timu svejedno su ispali iz lige.  

San Jose Earthquakes 1980: 26 utakmica / 8 golova

Vratio se u Ameriku igrati za San Jose. U novom klubu ga je trenirao bivši suigrač Bill Foulkes. 

Hibernian 1980/81: 6 utakmica / 0 golova
Scottish Division 1: 4 / 0
League Cup: 2 / 0


Vratio se u Hibernian igrati u Division One (druga liga). Odigrao je samo četiri utakmice plus dvije u kupu. Sezona je bila uspješna za Hibernian jer su završili prvi i vratili se u prvu ligu. 


San Jose Earthquakes 1980/81 (NASL mali nogomet): 12 utakmica / 23 gola

San Jose Earthquakes 1981: 30 utakmica / 13 golova (propustio samo dvije utakmice)


San Jose Earthquakes 1981 (britanska turneja): 4 utakmice / 0 gola

U listopadu 1981. Best je igrao za Quakese na turneji po Britaniji. Igrao je u sve četiri utakmice ali nije postigao pogodak. Na toj turneji su igrali protiv Hiberniana, Linfielda, Motherwella i Brentforda. Uspjeli su odigrati neriješeno protiv Linfielda dok su izgubili ostale tri utakmice. Od njegovog bivšeg kluba Hiberniana su izgubili sa 3-1 dok ih je Motherwell pobjedio sa 5-2. Brentford ih je razbio sa 8-2. Na slici je George Best u utakmici protiv Motherwella.   

San Jose Earthquakes 1982 (NASL mali nogomet): 5 utakmica / 8 golova

Bestova karijera NASL-u je završila nakon odigranih pet utakmica malog nogometa u sezoni 1981/82.

Hong Kong Rangers 1982: 2 utakmica / 0 golova (Hong Kong prva liga)
Sea Bee 1982: 2 utakmice / 0 golova (Hong Kong prva liga)

Nakon neuspješnih pregovora sa Boltonom dobio je pozivnicu kao gostujući igrač te odigrao četiri utakmice za dva prvoligaša iz Hong Konga: Sea Bee and Rangers. Nema slike u dresu Sea Bee. 

Bournemotuh 1982/83: 6 utakmica / 0 golova
League Division 3: 5 / 0
Friendly: 1 / 0

Imao je 36 godina kada je potpisao za tadašnjeg trećeligaša. Preko 9000 ljudi se skupilo na njegovoj prvoj utakmici koju je odigrao na njegovoj neprirodnoj poziciji kao centralni napadač.  

Brisbaine Lions 1983: 4 utakmice / 0 golova

Za australski klub je igrao kao gostujući igrač u National Soccer ligi. Zaradio je $40,000 za tri tjedna koliko je igrao tamo. Taj novac mu je pomogao da se izvuče iz dugova. Pri dolasku na aerodrom je rekao: "U formi sam koliko jedan 37-godišnjak može biti." Dodao je: "Vještine se poboljšavaju s godinama." Nije se pojavilo puno navijača u njegovom debiju. U posljednju utakmicu su razbijeni sa 4-0 od Adelaide City Juventusa. Zabilježeno je kako je George većinu utakmice proveo šetajući se po terenu ne pokazujući interes te da pridonese timu. 

Tobermore United 1984: 1 utakmica / 0 golova

Za Tobermore United je igrao u irskom kupu protiv Balleymene. Njegov tim je izgubio sa 7-0. Best nije dobro igrao ali ga je oko 4000 navijača došlo gledati. Odigrao je samo jednu utakmicu ali te će utakmice zauvijek ostati u srcima tisuće navijača koji su imali tu radost da ga gledaju. Njegovi dolasci u bilo koji grad uvijek su privlačili velik broj ljudi. Ova utakmica se računa kao Bestova posljednja natjecateljska utakmica u karijeri.  


Nisam siguran da li svi gore spomenuti klubovi spadaju u njegove službene ali kasnije ću dodati još njegovih slika iz klubova za koje je odigrao utakmicu ili dvije. Ovaj dio ću završiti sa anegdotom sa utakmice protiv Tobermore Uniteda. "Njegov nastup sažeo je jedan mladi navijač koji je utakmicu odgledao s očevih ramena, iza gola. Nakon što je njegov otac odlučio da ranije ode s utakmice, dječak je rekao: "Još samo minutu, tata, opet je primio loptu." Otac se susretljivo zaustavio kako bi pogledali maestra u akciji."  

Nacionalni tim:

  
George Best je odigrao 37 utakmica za Sjevernu Irsku u kojima je zabio 9 golova. 4 je zabio protiv Cipra dok je ostale zabijao protiv Albanije, Engleske, Škotske, Švicarske i Turske. Igrao je za nacionalni tim od 1964. do 1977. Debi je imao na prvenstvu Britanije. Sjeverna Irska je igrala protiv Walesa, 15. travnja 1964. Prvi gol je zabio u rujnu iste godine. Izgubili su u gostima od Švicarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Njegov zadnji meč je bio protiv Nizozemske 12. listopada 1977., kvalifikacije za SP. Nije igrao na Europskom ili Svjetskom prvenstvu. Svjetsko prvenstvo 1982., na kojem je prisustvovala i Sjeverna Irska, došlo je prekasno za njega jer tada nije bio u formi da dobije poziv njihovog izbornika.  

Kroz sljedeće slike pokušati ću prikazati sve ostale klubove za koje je igrao u jednoj ili dvije utakmice. Naravno nemoguće je pronaći sliku u svim klubovima za koje je nastupao. Većina tih utakmica spadaju pod počasne ili dobrotvorne utakmice. U mnogima od njih je igrao samo kako bi zaradio nešto novaca. 


Rangers/Celtic 1971. (siječanj): Utakmica je igrana između Škotske XI i kombinirane momčadi Rangersa i Celtica kako bi se prikupila sredstva nakon katastrofe na Ibrox stadionu. Best je zabio jedini gol za svoju momčad, a Škotska je pobijedila sa 2-1. 

  
World Team XI 1972. (svibanj): Utakmica protiv HSV-a za oproštaj Uwe Seelera. Ustvari je to bila europska selekcija jer Pele nije došao na utakmicu. Momčad George Besta je pobijedila sa 6-3, a on je zabio jedan od golova. 

WBA 1974. (listopad): Best je igrao u počasnoj utakmici Jeffa Astlea. 

Chelsea 1975. (studeni): Obukao je dres Chelsea za počasni meč Petera Osgooda.   


Bolton 1978: Best u dresu Boltona tokom oproštajne utakmice Petera Nicholsona 1978.

Ipswich 1979. (studeni): Počasni meč Bobbyja Robsona. 

Wrexham 1979. (studeni): Nosio je dres Wrexhama u počasnoj utakmici Garetha Daviesa.

Middlesbrough 1981. (rujan): Igrao je za Boro u počasnoj utakmici svog suigrača iz Sjeverne Irske Jima Platta. Igrali su protiv Sunderlanda. Platt se sjeća: "Nismo baš bili sigurni hoće li se pojaviti ili ne, jer je prolazio kroz teško razdoblje, rekao bih." "Mislim da je igrao u više počasnih utakmica od drugih jer je on bio magnet za publiku."- Jim Platt 


Portadown 1981. (listopad): Igrao je u egzibicijskoj utakmici protiv Glenavona. Kao kapetan je predvodio svoju momčad do 1-0 pobjede. Kao i obično mnogo je ljudi došlo na utakmicu. Godinama je to bila najveća posjećenost na utakmicama Portadowna, oko 5000 ljudi. 

Dundee FC 1982.: Dobrotvorna utakmica na Dens Parku 1982.

Scone Thistle 1982. (kolovoz): Prema informacijama igrao je za Scone Thistle 1982. Ovo je njegova slika prije utakmice. Nema puno informacija na internetu ali meč je vjerojatno odigran povodom stogodišnjice Sconea zato što su osnovani 1882. Utakmica je odigrana protiv amatera iz Sconea. Best je ušao 20 minuta prije kraja. U nekoliko minuta je zabio za 14-0. Prošao je pored 5 igrača, navukao golmana, a zatim mu gurnuo kroz noge.  


Annagh United 1982. (svibanj): Annagh United je igrao protiv Oxforda i izgubio sa 2-1. Na slici možete vidjeti Besta sa igračima Annagha. Na slici je u običnoj odjeći ali je igrao za njih nakon što su se slikali. 


Valur i KA Akureyri 1982. (kolovoz): Godine 1982. Manchester United (i Best sa njima) je došao na predsezonsku turneju i odigrao dvije utakmice, jednu protiv Valura (4. kolovoza) i drugu protiv KA (5. kolovoza). Best je igrao za oba islandska kluba. Tada je to bio veliki  događaj. Oko 4000 navijača je pogledalo utakmicu u Akureyriju. United je pobijedio u obje utakmice: 5-1 protiv Valura i 7-1 KA. Mnogo dobrih igrača je igralo za Manchester poput: Bryana Robsona, Ray Wilkinsa, McGartha, Normana Whitesidea... Nakon druge utakmice je organizirana večera kojoj su prisustvovala sva tri kluba.   

Arbroath Vics 1982. (kolovoz): Vicsi su slavili stogodišnjicu. 8. kolovoza su igrali protiv Arbroath FC. Vicsi su pobijedili sa 4-3 uz dva gola George Besta. Oko 2000 ljudi je došlo na utakmicu. 

Glentoran 1982. (kolovoz): Igrao je za Glense u prijateljskom susretu protiv svog bivšeg kluba Manchester Uniteda. Povod utakmice je bilo slavlje njihove stogodišnjice. Prema nekim informacijama Glentoran ga je odbio još u njegovoj mladenačkoj dobi jer je bio premali da upadne u tim. 


Bangor 1982. (rujan): Igrao je u utakmici protiv Motherwella. Ne znam kojom prigodom. Škotski klub je pobijedio sa 5 naprema 1. 

George Best All Stars 1982. (prosinac): Best i njegova grupa prijatelja su igrali protiv Barnstaple Town FC 12. prosinca. To je bila dobrotvorna utakmica povodom prikupljanja novaca za klub. 

Nuneaton Borough 1983. (ožujak): 1983. Nuneaton je imao za platiti 40 000 funti poreza. Zvali su Besta da igra u prijateljskoj utakmici protiv prvoligaških susjeda Coventry Cityja. George Best je rekao: "Sigurno ću doći. Veselim se tome. Trenutačno sam u dobroj formi, Coventryju je bolje da se pazi." Utakmica je odigrana pred oko 4000 gledatelja. Sve oči su bile uprte u njega. Zabio je pobjednički gol te promašio penal. Nuneaton je pobijedio 2-1.  


Ballyclare Comrades 1983. (svibanj): Bestie je igrao za Comrades u utakmici protiv Glentorana. Utakmica je odigrana za vrijeme svibanjskog festivala u Ballyclareu. Dobrotvorna utakmica je završila bez pobjednika, 1-1. 

Osborne Park Galeb 1983. (srpanj): Klub iz Australije koji je osnovan od hrvatskih (jugoslavenskih) doseljenika iz Dalmacije. Da nadodamo bilo je i drugih klubova koji su osnovali hrvatski doseljenici kao North Perth Croatia i Spearwood Dalmatinac. Članovi Galeba i Dalmatinca su se klasificirali kao Jugoslaveni, a North Pertha kao Hrvati. George Best je igrao za Galeb kao gostujući igrač protiv Melville Alemmanije. Postigao je gol u 2-1 pobijedi. Okupilo se oko 2000 navijača. 

Newry Town 1983. (kolovoz): Igrao je za Newry Town u prijateljskom susretu protiv Shamrock Roversa. 

Ballymoney 1984. (srpanj): Igrao je u egzibicijskom susretu. Utakmica je odigrana protiv North West Panela. Ta utakmica je bila povodom skupljanja prihoda za novi srčani monitor u bivšoj bolnici Route. Best je zabio gol za izjednačenje s bijele točke. Sljedeći gol, koji ih je doveo u vodstvo, je također bio njegov. Utakmica je završila 5-2 za njega i njegove suigrače. 


Workington 1986. (travanj): Odigrao je jednu utakmicu za Workington protiv odabrane jedanaestorice iz Lancashire Football lige. Klub je bio u financijskoj krizi (dug od 30000 funti). Utakmica je odigrana nekoliko tjedana prije njegovog četrdesetog rođendana. U toj utakmici je bio kapetan. Mnoštvo od 3500 ljudi je došlo vidjeti Besta u akciji. Utakmica je završila 1-1. Tokom večer je potpisao stotine autograma mladim i starijim fanovima. 

Dee Why 1984. (srpanj): Igrao je za Dee Why u egzibicijskom susretu protiv Manly Warringhe. Susret je odigran 27. srpnja. George je zabio jedan gol u porazu od 3-2.

Reading 1984. (listopad): 29. listopada Reading je igrao protiv Novog Zelanda. Nastupio je kao poseban gost zajedno sa engleskim svjetskim prvakom Martinom Petersom. Oko 3900 navijača se skupilo na Elm Parku. Novi Zeland je pobijedio 2 naprema 1. 

Aston Villa 1985. (svibanj): Utakmica je igrana povodom prikupljanja novaca zbog plamena koji je zahvatio stadion Bradford Cityja u kojem je poginulo 56 osoba te još 265 ozljeđenih. Igrali su protiv WBA. Oko 5600 ljudi je došlo na utakmicu. Best je tada imao 39 godina. Svaki njegov dodir je izazvao oduševljenje. Na terenu je proveo oko 60 minuta. 
Zbog istog razloga je igrao i za LBC Wembely Market u lipnju 1985. Tim je sastavljen od tada aktualnih igrača, bivših igrača poput Besta i Jenningsa, trenera itd. Slika ispod:


Sheffield United 1986. (listopad): Dres Sheffilda je nosio u počasnoj utakmici Tony Currija.

Pat Jenning's Select 1986. (prosinac): Igrao je za selekciju Pat Jenningsa protiv internationalne selekcije XI. Meč se odigrao 3. prosinca. Bio je to počasni meč za bivšeg mu suigrača iz Sjeverne Irske, Jenningsa. 

Welling United (?): George Best u Welling Unitedu. Ne znam puno o ovom susretu. Prema nekim informacijama utakmica igrana u Welling Unitedu je bila povodom prikupljanje novaca za spomenuti klub. I igrana je između Darek Hales XI i George Best XI. Također možete pročitati da su bile dvije utakmice te da se Best na jednoj nije pojavio.


Epsom & Ewell 1987. (ožujak): George Best je igrao za E&E u oproštajnoj utakmici Tommyja Tuite. Tuite je na slici sa Bestom. Oko 1500 ljudi je došlo pogledati utakmicu. Igrali su protiv Chelsija i izgubili sa 4-1. Best nije bio u najboljoj formi. Zbog slabijeg zalaganja utakmicu je napustio nakon samo sat vremena.

Celtic oko 1987: Godina igranja u Celticu je nepoznata ali prema dostupnim informacijama na internetu igrao je u Celticovoj utakmici povodom njihove stogodišnjice odigranoj u Australiji. Celtic je osnovan 1887. stoga je utakmica vjerojatno odigrana oko 1987. Celtic je kreirao poseban grb da obilježi stogodišnjicu kluba. Taj grb se koristio u sezonama: 1987/88 i 1988/89. Na ovoj slici možete vidjeti Besta sa novim Celticovim grbom


Newhaven 1988. (svibanj): George Best je igrao za Newhaven sa svojom izabranom postavom. Igrali su protiv TV zabavljača. Utakmicom se slavila stogodišnjica Newhavena. Tom utakmicom su prikupljana sredstva za klub ali i za njihovu dobrotvornu ustanovu pod nazivom Newhaven Lifeboat Association. Momčad George Besta je pobijedila sa 3-1. 

George Best počasna utakmica 1988. (kolovoz): 8. kolovoza je organizirana počasna utakmica za George Besta. Odigrana je između Bestovih XI i internacionalnih XI. Igralo se na Windsor Parku. 25000 navijača je došlo na utakmicu. Best je nosio dres s brojem 11. Na slici ga možete vidjeti sa sinom Calumom. George Best je zabio dvaput te je njegov tim pobijedio 7-6.   

Devonport 1989. (srpanj): Preko 1800 ljudi je došlo vidjeti Besta. Pozvao ga je bivši suigrač iz ranih dana u Unitedu, Ken Morton. George je igrao za Devonport čiji je trener tada bio upravo Morton. Igrali su protiv Tasmanian XI. Utakmica je završila 2-2. 



Panini International All Stars 1989. (rujan): Best je igrao za Panini selekciju protiv selekcije Arsenal/Spurs. Bilo je to u nekakvom Dreamflight Charity kupu. Selekcija Arsenal/Spurs je bila bolja sa 6 naprema 5. Na slici možete vidjeti i popis drugih igrača koji su igrali za Panini. 

Crewe United 1989. (prosinac): Prva utakmica koju je odigrao za Crewe je bila 1989. za potporu Lisburnove podružnice "Acion Cancer" da pomognu u prikupljanju sredstava. Utakmica je odigrana protiv Dundalka. 


Martin O'Neill International XI 1990. (svibanj): Utakmica je igrana između Wycombe Wanderersa i O'Neillove selekcije. Utakmica je odigrana kao "posljednji pozdrav" Waycombeovom Loakes Park stadionu jer su se selili na novi Adams Park. Martin O'Neill je nedavno preuzeo Wycombe (nedavno prije utakmice). Oko 4000 ljudi se skupilo na tribinama. Prije početka utakmice momčad Martina O'Neilla je predstavljena publici uz najveći pljesak George Bestu. U 25. minuti gledatelji su vidjeli nezaboravan trenutak Bestove magije. U driblingu koji je podsjećao na dane u Manchester Unitedu, George, koji je ulazio sa lijevog krila, uvalio je loptu kroz noge zbunjenom Mattu Crossleyju, i došao s njom do Granvillea i peterca. Granville se spotaknuo i Best ga je opet savladao i pospremio loptu u praznu mrežu. Tim pogotkom je povećao prednost O'Neillovog tima na dva gola. Thorpe zabija svoj drugi gol tik pred poluvrijeme nakon što je lagano glavom pospremio ubačaj McDonalda kojega je sjajno na krilu petom poslužio Best. George je napustio teren u 57. minuti te zaradio veliki pljesak od strane gledatelja. Do kraja utakmice su postignuta još 6 gola, a konačan rezultat je bio 4-8 za Martina O'Neilla i njegove suigrače. Martin je bio presretan s time što je njegov bivši reprezentativni suigrač došao na utakmicu: "Bili smo oduševljeni što se George pojavio. Odigrao je dobru utakmicu. Dan je bio posvećen navijačima, a za zadnju utakmicu na Loakes Parku su mogli vidjeti igrače svjetske klase."
George Best je nadodao: "Poznajem Martina iz vremena kada smo bili suigrači u reprezentaciji. Ni u jednom trenutku nisam pomislio na to (o nedolasku na utakmicu). Čim me upitao pristao sam igrati. Ako sam slobodan, nije mi problem igrati. Igram stotine ovakvih utakmica godišnje. Jedini problem je taj što kada propustim jednu (utakmicu), ljudi ne prestaju pričati o tome. Nikada ne pričaju o ostalih 99. Sjajno je kada ovako mali klubovi mogu privući 4000 navijača na zabavne utakmice poput ove. Ne znam puno o Wycombe Wanderersima. Nisam ni znao gdje je Loakes Park." 

Osim što je ovo bila posljednja na Loakes Parku, utakmica se održavala i za prikupljanje novaca za opću bolnicu Scannappeal u Waycombeu, a O'Neill je nadodao je bio jako sretan što su on i njegovi prijatelji pomogli sa odigravanjem ove utakmice.  

Sir. Matt Busby počasni meč 1991. (kolovoz): Meč je odigran na Old Traffordu između Manchester Uniteda i irskih XI. Susret je završio bez pobijednika 1-1. 

QPR 1990. ili 1992.: Igrao za QPR u počasnom meču Alana McDonalda ili Micka Leacha. Nisam siguran koji je bio od njih dva. Nema puno dostupnih informacija na internetu. 

Crewe United 1995. (rujan): Druga utakmica u dresu Crewea. Igrali su protiv Showbiz Selekcije kako bi prikupili sredstva za Downov sindrom. 

Evo još nekih utakmica iz koje nemam slika. 
Igrao je u još jednom NASL klubu Detroit Expressu ali samo u prijateljskim utakmicama na njihovoj turneji po Austriji. Odigrao je dvije utakmice u rujnu 1978.
Igrao je za Hibernian u prvoj i drugoj ligi ali se vratio natrag 1984. da nastupi u počasnom meču za Jackiea McNamaru. Hbisi su igrali protiv Newcastla. 
Iste godine igrao je utakmicu u Stonehavenu. Odigrana je utakmica između selekcija Skean Shu i Northsound.
Počasna utakmica Les Berryja. Best je igrao za Charlton u utakmici protiv Arsenala. Susret je odigran 16. svibnja 1984. 
George Dunlop počasna utakmica: Linfield vs George Best All Stars, veljača 1986. 
Također možete pročitati da je igrao i za Motherwell. Prema tim informacijama sa San Jose Earthquakesima je bio u Europi te su igrali prijateljsku sa Motherwellom. Info kaže da je Best za svaki klub odigrao po poluvrijeme. 
Siguran sam da mi neke utakmice fale i svaka daljnja pomoć je dobro došla. 

Nekoliko riječi za kraj. Naravno, nikada nisam imao priliku gledati ga kako igra. Danas možemo uživati u njegovim videozapisima, filmovima, knjigama, pričama koje možemo pronaći na internetu. George mi se počeo "sviđati" prije nekoliko godina. Čak imam i facebook profil nazvan po njemu. Ljetos mi je sinula ideja i počeo sam skupljati njegove slike u svim klubovima za koje je odigrao barem jednu utakmicu. I htio sam ovo učinit za njega ili njemu u čast. Vrlo sam sretan zbog toga i ponosan. Što reći o Bestovoj karijeri? Uvijek ćemo ga se sjećati zbog njegovog nogometa i velikog talenta ali s jedne strane možemo biti i tužni. Zašto? Postigao je sve do svoje 22. godine. Vrlo mlad je osvojio sve što je mogao. Prvenstvo Engleske, Europski kup i Zlatnu loptu. Možemo reći da mu je profesionalna karijera trajala oko 6 godina. Nakon što je osvojio sve počeo je piti te je time obilježio ostatak karijere. Da li ste se ikada zapitali koliko je mogao postići da nije bilo alkohola. Puno puno više. On je i uvijek će biti smatran za jednog od najboljih u povijesti nogometa ali što bi se dogodilo da nije toliko pio? Nesumnjivo bi postao najveći nogometaš u povijesti. Maradona dobar, Pele bolji, George BEST. Svi znamo što znači njegovo prezime. Najbolji jednostavno, BEST. Hvala ti Bestie. Sretni su oni koji su imali priliku gledati ga kako igra. 





1 comment :

  1. Nice! thank you so much! Thank you for sharing. Your blog posts are more interesting and informative.
    UFABET

    ReplyDelete