Language

Monday, February 13, 2017

HAJDUK KROZ ALBUME SA SLIČICAMA


Za mog voljenog Hajduka povodom njegovog rođendana odlučio sam objavit slike iz raznih albuma sa sličicama. Albumi sa sličicama na ovim prostorima počeli su se pojavljivati još za vrijeme prve Jugoslavije 30ih godina. Tokom 70ih i 80ih bili su vrlo popularni albumi pod nazivom “Fudbaleri i Timovi“. Prije raspada Jugoslavije izašla su još dva albuma pod nazivom “Fudbal 90“ i “Fudbal 91“.
U samostalnoj Hrvatskoj bili su popularni albumi pod nazivom Nogomet kojih je ukupno bilo 5 izdanja. 1997., 1999/00, 2000/01, 2005/06. 2006/07.
Hajduk je imao i 3 vlastita albuma. “Hajduk- igrači i navijači 1911-2000. “; “1991-2001“ (za 90 godina postojanja) te “Iz jubavi iz dišpeta 1911.-2013. “. 2020. izlazi četvrti po redu Hajdukov album pod nazivom "I kad gube i kad tuku... Hajdučke priče".    
U albumima je bilo i grešaka. Npr. u Fudbalerima piše Zoran Bogdanović a nije nego Mladen “Kemo“ Bogdanović... Također neki igrači/treneri su izašli u dresu bivšeg kluba iako su tada bili dio Hajduka. Recimo Ante Mladinić ranih 80ih je bio trener Hajduka, a na sličici se pojavljuje u dresu Partizana.
Zahvale svima koji su pomogli na ovim skenovima posebno prijatelju Juraju koji je pomogao sa skenovima albuma "Fudbalera" i iz albuma "Nogomet" te prijatelju sa stranice Ex Yu Fudbal koji je poslao skenove iz starijih predratnih albuma.  Valja napomenuti kako je postojalo još albuma sa sličicama kroz povijest posebice od 30ih do 60ih ali jednostavno je nemoguće sve prikupiti. Bilo je i albuma pod nazivom "Momenti nogometa" ali oni nisu imali profilne sličice igrača već detalje sa utakmica.  
Uživajte i ako možete na bilo koji način pomoći javite se u inbox stranice. Hvala.

“Zauvik ćeš ostat' nebo iznad mene sa pituron bilon proša si kroz vene tu u mome srcu Hajduk je lipota zauvik ćeš ostat' ljubav mog života.“ HŽV 

Prvi album koji je izašao je bio: Šonda 1931-32
Hajduk Split album sličice Sonda 1931-32

Također Šonda izdavač. Na naslovnici albuma piše: Šonda- mlečna čokolada "Prvak države"; Album futbalskih igrača učesnika u državnom prvenstvu 1932 god. U albumu imamo iste igrače, njihove slike te istu numeraciju kao i u prethodnom albumu. Moguće da je jedno izdanje bilo za srpsko područje, a jedno za hrvatsko.

Iste te godine izlazi i album pod nazivom: Album naših nogometaša. Prema prijevodu sa ćirilice izdavač je mliječna čokolada "Sve sport". Koštao je ondašnjih 4 dinara. Na kraju albuma piše tiskara "Sv. Đorđe; Brankova ulica 2; Zeleni venac, Beograd.
Hajduk Split album sličice Sve Sport 1931/32  

Album: Tempo 1937/38. U albumu je bilo samo 5 igrača Hajduka (svi su na slici). 
Prvi red s lijeva: Bruno Knežević (BSK) desni half, Miroslav Dešković (Hajduk) centarhalf, Mirko Kokotović (Građanski ZG) desni half, Aleksandar Živković (Građanski ZG) vođa navale
Drugi red s lijeva: Bartul Čulić (Hajduk) golman, Marko Mikačić (Hajduk) desni bek, Jozo Matošić (Hajduk) lijevi bek, Anđelko Marušić (Hajduk) desni half
Hajduk Split album sličice Tempo 1937/38

Sljedeće sezone imamo opet izdanje Tempo 1938/39. Izdavač tvornica čokolade "La Cigogne", Zemun. Moji skenovi iz tog albuma koje imam su prazni pa ako netko posjeduje ovaj album molim ga da mi se javi. Za primjer ispod imate sličicu Joze Matošića. 
Hajduk Split album sličice Tempo 1938/39

Album sportskih fotografija- stadion 1952/53. Izdavač mlečna čokolada "Nada Štark"- Zemun. Prva nagrada za popunjeni album je bio zlatni ručni sat. Uz to imamo i komplet nogometne opreme, nogometne lopte...
 Hajduk Split album sličice Album sportskih fotografija stadion 1952/53

Tri slike ispod nam donose sličice iz sredine 50-ih. Ne znam puno o njima. Sličnog su dizajna ali ne znam koje su točno sezone. Prva od te tri kolekcije bi trebala biti kompletna jer imam sličice svih 11 igrača plus timska slika. S obzirom da je Beara 1956. otišao u Zvezdu i da je Svemir Delić kratko proveo u Hajduka (od 1952. do 1954.) pretpostavljam da su iz najkasnije sezone 1954/55. 
Kod drugog kolaža su svih 11 igrača. Eventualno fali timska sličica. Također imamo Bearu za golmana. 
Iz treće kolekcije ovih sličica imam samo 4 igrača. Usporedimo li slike igrača vidimo da su iste u sva tri izdanja. Primjer je Luštica koji je dostupan u sve tri kolekcije. Jedino su uvećane slike korištene prilikom izrade sličica kod drugog kolaža.
fudbal sličice 1950-ih


Kolaž sličica iz 1950-ih godina. Beara, Rebac i Vidošević dolaze iz iste kolekcije kao i Luštica i Broketa. Možemo vidjeti da svugdje piše Ljuštica umjesto Luštica. 

Sljedeći albumi su poznati pod nazivom Poen. Izdavač je gradska slastičarnica iz Splita. Prema dostupnim informacijama na internetu izdali su dva albuma: sezone 1962/63 i 1963/64. Teško je točno odrediti koja je koja sezona jer su neki igrači napustili Hajduk koju godinu prije primjerice Davor Grčić za kojeg na wikipediji stoji da je igrao u Hajduku do 1961. Možda je razlog taj što je slastičarnica izdala još koji album prije ovoga. Kao što vidite za igrača koji bi se našao u oba albuma često je korištena ista njegova slika/sličica. Sa sigurnošću mogu reći da su neki od albuma iz 60-ih imali samo 11 mjesta za sličice po klubu ali su često izdali više od 11 sličica. Tako da primjerice na poziciju golmana možete zalijepiti onog koji je vama draži. Ispod toga vidimo sličice Ante Tonči Vičevića te Zvonka Bega kojih nema u prethodna dva seta. Vičević je za Hajduk igrao do 1961. tako da je pretpostavka da su sličice izašle do najkasnije 1962.  
Hajduk Split album sličice poen

Kolaž raznih sličica iz 190-ih. Nemam kompletne setove stoga sam ih sve složio u jedan kolaž. Na nekima piše godina izdanja dok neke imaju numerirane čudne brojeve poput 2140 (Ante Žanetić). 

Ranih 60-ih izlaze albumi "Champion- naši nogometaši". Izdavač je bio "Favorit" Pogon P. Z. Nerežišće (otok Brač). Tih albuma je bilo oko 4 izdanja i sva su vrlo slična tako da je teško raspoznati iz koje točno godine dolaze. Sličica Bajde Vukasa je izlazila sa pečatom te firme sa Brača (vidi sliku). Izdana je u samo par stotina primjeraka i svaka, osim pečata, ima i serijski broj. Zbog toga je malo ljudi do kraja popunjavalo te albume. Slika ispod je najvjerojatnije iz sezone 1963/64. Ove sličice su izlazile u gumama za žvakanje. Ako se isti igrač našao u više albuma korištena je naravno njegova ista sličica za sva izdanja. U albumima nakon prvog izdanja se moglo pročitati upozorenje kako je izdavač albuma napravio korekciju točnije igrače koji više nisu aktivni ili su napustili klub zamijenio novim igračima odnosno sličicama. Pošto je bilo nemoguće ukloniti sve žvake sa tržišta u "opticaju" su se mogle naći i sličice igrača za koje nije bilo mjesta u albumu. Uz upozorenje koje je napisao izdavač je pisalo ukoliko sakupljači nađu takve sličice da iste dostave na adresu izdavača te da će oni njima poslati točnu sličicu. Odnosno adekvatnu sličicu za tu kolekciju. 
Hajduk Split album sličice Championi naši nogometaši

Prema dostupnim informacijama ovo je sezona 1962/63. U albumu imamo Antu Vulića kao golmana koji je za Hajduk branio do negdje 1962. Stoga je ovaj album vjerojatno izašao prije nego prethodni jer je u njemu golman Lukša Poklepović koji svoj debi imao u sezoni 1962/63. U ovome albumu su krivo napisali ime drugog golmana. Nije Denis Damir već Damir Delić.  

Još jedna serija sličica iz 1960-ih godina. Rađene su u tvornici "Mladost", Požarevac. Uz popunjeni album, poslan na njihovu adresu, su se dobivale i nagrade. Uz "veliku četvorku" album je sadržavao sličice i OFK Beograda.

Sljedeći album dolazi iz 1961. Ime albuma "Sport". U album se mogu zalijepiti 11 sličica ali kao što vidite izdavač ih je printao 12. Sami birate kojih 11 ćete zalijepiti. Na to mi je ukazala jedna osoba koja u svojoj kolekciji ima sličicu Papeca, a u skenovima  koje sam dobio je nema.

Album "Sport- 1962"


Godina je 1963. (sezona 1962/63). Slično kao i prethodna dva albuma ali sadrži dva igrača na sličici (osim golmana). 

Još jedna kolekcija sličica iz 1963. Izdavač je poznata slastičarska tvrtka iz Splita "Bobis" što piše i na samim sličicama. Ne znam da li je ovo jedina kolekcija spomenute slastičarnice. Sadrži čak 18 sličica igrača Hajduka među kojima možemo vidjeti i onu od Tomislava Ivića što je prava rijetkost jer i nije odigrao mnogo utakmica za "Bile".  
Tomislav Ivić Hajduk Split sličica 1963

Godina je 1964. S obzirom na sličnost s prethodnim albumima (izuzev Bobisa) naziv je vjerojatno "Sport".  

Sličice istog dizajna iz 1963. i 1964. Na primjeru Ilića i Bege vidimo da su iste slike igrača korištene u oba izdanja, za mene, nepoznatog izdavača. 

1965. godina. Po tri igrača na sličici. Slične sličice kao i prethodnih godina.

Sezona je 1965/66. Ako su u pitanju sličice, ne znam ime albuma i izdavača. Kao i sljedeća slika koja ima sličnosti s ovom. Također iz druge polovice 1960-ih. Nenković je za trenera došao 1965.
Hajduk Split album sličice 1965/66

Sljedeći albumi su iz druge polovice 1960-ih. U to vrijeme je Dušan Nenković bio trener, a kasnije dolazi Luštica. Istog su dizajna, a korištene su i iste slike ili sličica igrača koji su se našli u oba albuma. Albumi sadrže samo igrače Hajduka. Na naslovnici prvog piše: Hajduk Split- pobjednik Kupa Jugoslavije 1967. Po tome znamo koja je godina u pitanju. Za donji kolaž je pretpostavka da je u pitanju sezona 1969/70. Na drugoj slici u donjem lijevom kutu možemo vidjeti da piše tiskara "Vjesnik", Zagreb.
Trener Nenković, Vukčević, Folić, Ristić, Bošković, Vinko Cuzzi, Dragomir Slišković, Mušović, Nadoveza, Obradov, Hlevnjak i Stjepan Ilić
Trener Luštica, Vukčević, Džoni, Buljan, Lemešić, Holcer, Hlevnjak, Vardić, Jovanić, Nadoveza, Jerković i Ivan Pavlica

Godina je 1969. što piše i na samim sličicama. Ne znam ništa više o njima. Imam ukupno osam igrača Hajduka: Vukčević, Ferić, Holcer, Žaja, Ristić, Nadoveza, Fiolić i Hlevnjak. 

Albumi i sličice s početka 1970-ih. Većina ih na sebi ima godinu izdanja. Pretpostavljam da je u pitanju isti izdavač zbog sličnosti sličica. Kod Hlevnjaka je u izdanjima iz 1970. i 1971. korištena ista slika.

Kad smo kod sličica grijeh je ne spomenuti Panini, poznatog talijanskog izdavača još iz 1960-ih. Prva Paninijeva sličica vezana za Hajduk je iz njihovog albuma Calciatori iz sezone 1971/72. U pitanju je klupski grb.

Album "Prva liga 1970-71". Izdavač ovog i idućeg albuma je Kolinska, Ljubljana. Te sezone Hajduk se okitio naslovom prvaka. 70-e su ujedno i najuspješnije godine u povijesti kluba. 4 puta prvaci lige te 5 kupa. 
Hajduk Split album sličice Nogometna liga 1970/71 kolinska

Za sezonu 1971/72 imamo album "Prva liga 1971-72". Te sezone Hajduk osvaja prvi od svojih pet u nizu kupova. I u albumu imamo grešku nije Ivica nego Jurica Jerković. 
Hajduk Split album sličice Nogometna liga 1971/72 kolinska

1974/75 izlazi prvi u nizu "Fudbaleri i timovi" album. Izdavač NIŠP "Jež"- Beograd. Trener Hajduka je legendarni Tomislav Ivić i Hajduk osvaja prvenstvo Jugoslavije. 
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1974/75

"Fudbaleri i timovi" 1975/76
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1975/76

"Fudbaleri i timovi" 1976/77
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1976/77

"Fudbaleri i timovi" 1977/78. Trener Hajduka Vlatko Marković. 
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1977/78

"Fudbaleri i timovi" 1978/79. Nakon dvije godine treniranja Ajaxa na klupu Hajduka se vraća šjor Ivić i osvaja prvenstvo. To je ujedno i zadnje prvenstvo koje je Hajduk osvojio za vrijeme bivše države.
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1978/79

"Fudbaleri i timovi" 1979/80
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1979/80

"Fudbaleri i timovi" 1980/81. Sličica Mladinića je iz vremena dok je bio trener Partizana. Izdavač je samo obrisao grb Crno-Belih.
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1980/81

"Fudbaleri i timovi" 1981/82. Imamo istu sliku Mladinića. Na sličici nije Mehmedalić već Ramiz Omanović. 
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1981/82

"Fudbaleri i timovi" 1982/83
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1982/83

"Fudbaleri i timovi" 1983/84. Korištene su iste slike kao i u prethodnom izdanju. Te sezone Hajduk osvaja kup. 
Hajduk Split album sličice Fudbaleri i Timovi 1983/84

Sljedeći album Fudbalera izlazi u sezoni 1986/87. U sezonama između albuma nije bilo. Hajduk je osvajač kupa te sezone. U albumu su se također našle sličice grada Splita te stadion Poljud. 
Hajduk Split sličice album Fudbaleri i Timovi 1986/87
Hajduk Split sličice album Fudbaleri i Timovi 1986/87 Hajduk Split sličice album Fudbaleri i Timovi 1986/87

Album "Fudbal 90". U albumu imamo mnogo legendarnih igrača Hajduka i kasnije hrvatske reprezentacije poput Jerkana, Bilića, Štimca, Bokšića, Asanovića, Jarnija... Dečje novine su izdale posljednja dva albuma jugoslavenskog prvenstva.
Hajduk Split sličice album Fudbal 90 1989/90

Album "Fudbal 91". 1990/91 je posljednja sezona jugoslavenskog nogometa u kojoj su nastupali i hrvatski klubovi. Te sezone Hajduk je osvojio posljednji kup Maršala Tita. Međutim Hajduka do naslova nije vodio Peruzović koji je bio u albumu već Josip Skoblar. PS: Nije Adrijan već Ardian Kozniku i nije Krotović nego Krstović. 
Hajduk Split sličice album Fudbal 91 1990/91

Momčad Hajduka koja je osvojila premjernu sezonu prve HNL 1992. godine. Ovo nisu sličice već slike igrača od kojih je složen kolaž. Splitsku momčad je do naslova vodio pokojni Špaco Poklepović. Kozniku je bio najbolji strijelac te sezone sa 12 golova.
Hajduk Split prvak HNL-a 1992

Nisu sličice već vlastiti uradak. Sezona je 1994/95. a slike igrača su uzete iz programa tadašnje Lige Prvaka. Ta sezona je jedna od najuspješnijih u povijesti kluba jer osim što su dogurali do četvrtfinala Lige Prvaka te ispali od budućeg osvajača Ajaxa, osvojili su i dvostruku krunu. 


Nisu sličice već slike igrača Hajduka iz španjolskog magazina Don Balon iz sezone 1995/96. Kao što možete vidjeti neke slike su iste kao i na prethodnoj slici. Na slici možemo vidjeti i dva liberijska nogometaša golmana Anthony Tokpaha i napadača Mass Sarra.

Prvi album od hrvatske samostalnosti je "Nogomet 97" (sezona 1996/97). Naklada: GSG izdanja za mlade, Rijeka. Album je koštao šest kuna, a paketić, danas, nestvarnih dvije kune.
Hajduk Split sličice album Nogomet 1997

Također vlastiti uradak. Sezona je 1998/99.

"Nogomet 1999/00". Te sezone Hajduk je osvajač hrvatskog kupa pobijedivši u finalu Dinamo. Izdavač je Kiosk distribucija iz Rijeke. Cijena albuma je u odnosu na 1997. poskočila za dvije kune, a paketić 50 lipa. 
Hajduk Split sličice album Nogomet 1999/00  

"Nogomet 2000/01". Hajduk osvaja prvenstvo s jednim bodom prednosti nad Dinamom. Također Kiosk distribucija.
Hajduk Split sličice album Nogomet 2000/01

"Nogomet 2005/06". Izdavač albuma: Murano d.o.o., Strmec Samoborski 
Hajduk Split sličice album Nogomet 2005/06

"Nogomet 2006/07". Izdavač je Kiosk distribucija.
Hajduk Split sličice album Nogomet 2006/07

HNL album 2006/07 sa karikaturama igrača


Fotošopirane sličice Hajduka u stilu Panini FIFA 365 sličica iz 2017/18. Slike igrača su preuzete sa Hajduk.hr. Autor digitalnih sličica: Zubinho.
Hajduk Panini FIFA 365 2017 2018
  
Album za 90 godina Hajduka gdje možemo vidjeti velikane iz Hajdukove te tadašnju momčad iz 2001. godine.
Hajduk Split sličice album 90 godina  

Album: "Hajduk- igrači i navijači 1991.-2000." Sadrži sličice posvećene povijesti kluba, aktualnim igračima te Torcidi.
Hajduk Split album sličice "Hajduk- igrači i navijači 1991.-2000."  

Album: "Iz jubavi iz dišpeta 1911.-2013." Album sadrži kompletnu povijest Majstora s mora. Također i sličice proslave stogodišnjice kluba. Za primjer sam stavio legendarnu generaciju iz 1970-ih. 
Hajduk Split album sličice Iz jubavi iz dišpeta 1911.-2013.

Četvrti po redu Hajdukov album. Izlazi 2020. godine i sadrži sličice važnijih Hajdukovih utakmica kroz povijest te legendarne igrače. Za kraj imamo sličice igrača iz sezone 2020./21.

1 comment :

  1. Poštovani, imam pitanje za Vas vezano za sličice Hajdukovih igrača iz 50-ih godina. Također, interesirali bi me postoje li sličice i za Splitove igrače iz tog vremena s obzirom da je i Split kratko vrijeme 50-ih godina igrao u Prvoj saveznoj ligi. S obzirom da ne znam kako Vas kontaktirati molio bi Vas da mi se javite porukom na e-mail dkd.diokles@gmail.com (Dalmatinsko kolekcionarsko društvo "Diokles")
    U iščekivanju Vašeg javljanja zahvaljujem na razumijevanju.

    Lp, Pjero Baranović

    ReplyDelete